Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Ενέργεια: Τα ορυκτά καύσιμα κέρδισαν οριακά τις ΑΠΕ το πρώτο δίμηνο του έτους


Υποχωρεί η χρήση του λιγνίτη και η υδροηλεκτρική ενέργεια - Αυξήθηκαν οι εισαγωγές – Δείτε γραφήματα  

Τo φυσικό αέριο και οι λιγνίτες υποσκελίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργά στην παραγωγή ενέργειας το πρώτο δίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε η ενεργειακή

δεξαμενή σκέψης το «The Green Tank».

Αθροιστικά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, το φυσικό αέριο (3.050 GWh) ανακτά οριακά το προβάδισμα έναντι των ΑΠΕ (κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια, 2.936 GWh) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της Ελλάδας.

Ο λιγνίτης

Ο λιγνίτης (922 GWh) συνεχίζει την πτωτική του πορεία ενώ και η υδροηλεκτρική ενέργεια (888 GWh) παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2021. Αντίθετα οι καθαρές εισαγωγές (1.251 GWh) ρεύματος είναι αυξημένες, καλύπτοντας τις μειώσεις αυτές.


Για την ίδια περίοδο, το μερίδιο των ΑΠΕ (32.5%) υποχωρεί σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του 2021 (34,8%). Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μαζί με  τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (42.3%) ξεπερνούν το  φυσικό αέριο (33,7%), ενώ το μερίδιο του λιγνίτη πέφτει σε νέο χαμηλό με 10.2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λιγνίτης είναι η μόνη πηγή ενέργειας που έχει μειωθεί τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και σε σχέση με το 2020.

Αντίθετα η ενέργεια από φυσικό αέριο παρουσιάζεται αυξημένη σε σύγκριση και με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Μείωση (-1%) παρουσιάζουν αντίστοιχα και οι ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα για τον Φεβρουάριο 2022, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχοντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή τον τελευταίο χρόνο μετά τον Ιούλιο 2021.

Οι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) με 1.403 GWh βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 80 GWh πίσω από το ορυκτό αέριο καλύπτοντας το 32,5% της μηνιαίας ζήτησης.

 www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου