Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς νούμερα) και η απάντηση του ΥΠΕΝ (με νούμερα)

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς νούμερα) και η απάντηση του ΥΠΕΝ (με νούμερα)
Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του ΥΠΕΝ για τα μέτρα της κρίσης
Κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την Σύνοδο Κορυφής που απαντήθηκε από ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολκλήρωση της Συνόδου Κορυφής διατύπωσε τα εξης:

«Στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποδείχτηκε η ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη αλλά και τα συμφέροντα που πραγματικά εξυπηρετεί. Αν και αρνητικός πρωταθλητής στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη δεν διεκδίκησε αλλά έχασε και την ευκαιρία να κερδίσει κάτι για την πατρίδα μας, όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και φιλικά μέσα να θολώσουν τα πραγματικά αποτελέσματα του χθεσινού συμβουλίου.

Η απόφαση επισημαίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα να εφαρμόσει τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, που από τον Οκτώβριο του 2021 προτείνει μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα, καθώς και τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών. Μέτρα που άλλες χώρες υλοποιούν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να εφαρμόσει.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα σε κράτη μέλη να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πλαφόν στα κέρδη ή και στις τιμές χονδρικής και λιανικής στην ενέργεια.
Η διακριτή αναφορά σε Ισπανία και Πορτογαλία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μία απόδειξη ότι υπάρχουν λύσεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης όχι απλά δεν τις διεκδίκησε αλλά τις αρνήθηκε.

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές και την οικονομία με ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος. Παραπέμπει συνεχώς σε αιτίες έξω από την Ελλάδα και σε λύσεις που θα έρθουν από την Ευρώπη για να κρύψει την ανεπάρκειά του αλλά και τη στήριξη που παρέχει στην αισχροκέρδεια και στα ουρανοκατέβατα κέρδη στη χώρα μας.
Οι καταναλωτές όμως και οι επιχειρήσεις ξέρουν. Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης».​

Τι γράφει ο Αλέξης Τσίπρας:

Την παραπάνω ανακοίνωση σιγοντάρει στη συνέχεια με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κάνει λόγο για «καρτέλ ενέργειας».

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δημιούργησε έναν έκτακτομηχανισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα αυξημένα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί ΑΠΕ,καθώς και το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ.

Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα,συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ,προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. - Για πολλοστή φορά η αντιπολίτευση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, μεαφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δυνατότητα επιτάχυνσης τηςέγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκτακτων μέτρων για την αποσύνδεση των τιμώνορυκτών καυσίμων από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. -

Πολλές από τις προτάσεις που αναφέρονται στα συμπεράσματα του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου και περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τονπροσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους πουείναι και οι καταναλωτές ενέργειας. -

Αντίθετα, η πρόταση των έξι σημείων που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, ΚυριάκοςΜητσοτάκης και συγκεκριμένα η εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σεεπίπεδο Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και άλλεςπαρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του χθεσινού ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου και υποστηρίζονται από πολλά κράτη - μέλη, έχει σαν σκοπό να επανέλθει ηισορροπία στη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και στη βάση της την αιτία της κρίσης, δίχως να επωμίζονται επιπλέον βάρη οι κρατικοίπροϋπολογισμοί και άρα οι φορολογούμενοι. -

Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι εφόσον προκύψουν υπερκέρδη από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αυτά θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90%. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πανηγυρίζει και να μην παρασύρεται, υπερθεματίζοντας γιαπροτάσεις που αδυνατεί να αντιληφθεί πώς λειτουργούν και από πού θα χρηματοδοτηθούν.

Υ.Γ. Καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά με νούμερα και να κάνει προτάσεις κοστολογημένες. Οι εύηχες ερμηνείες και απλοποιημένες διατυπώσεις για το τι δεν κάνει η ελληνική πλευρά τείνουν να αποτελέσουν επικοινωνιακό τέχνασμα που θυμίζει πρακτικές άλλων δεκαετιών. Ας ρωτήσει ο Αλέξης Τσίπρας το επιτελείο και τους συνεργάτες του:

- Γιατί δεν εφάρμοσε ποτέ το target model που αυτοί σχεδίασαν και με τις δομές που υλοποιήθηκε στην συνέχεια.
- Θα μπορούσε η ΔΕΗ όπως την άφησαν να αντέξει την σημερινή κρίση;
- Πόσα δισεκατομμύρια σκοπεύει να δώσει αυτός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και που θα τα βρει;
- Γιατί δεν αναφέρεται σε όλο το πλέγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως κάνει το ΚΙΝΑΛ;

www.worldenergynews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου