Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ (που ψεύδεται) η μόνη λύση κατά των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος

Τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ (που ψεύδεται) η μόνη λύση κατά των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι 500.000 καταναλωτές έχουν επιλέξει τα αντίστοιχα σταθερά τιμολόγια της όταν το σύνολο των πελατών της ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια 

Δέκα ακόμη και δεκαπέντε ημέρες θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της αίτησης ενός καταναλωτή να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα σταθερής τιμολόγησης της ΔΕΗ όταν οι άλλοι

προμηθευτές ενέργειας αντίστοιχα αιτήματα τα ικανοποιούν σε διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αιτήσεων από τη ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση χάνει από τα συγκεκριμένα προγράμματα αφού τιμολογούν το κόστος της kwh προς 0,18 λεπτά του ευρώ όταν η υπόλοιπη αγορά τιμολογεί προς από 0,30 έως 0,35 λεπτά του ευρώ την kwh.

Τα σταθερά προγράμματα της ΔΕΗ είναι ένα καλό «καταφύγιο» για τους καταναλωτές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά που απαιτεί το πραγματικό κόστος της ενέργειας για την εξόφληση του λογαριασμού.
Οι καταναλωτές δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει γιατί η ΔΕΗ έχει αντίστοιχα προγράμματα στο χαρτοφυλάκιο της και πιθανόν να έχει ζημιές αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να ρωτήσουν τη διοίκηση της επιχείρησης πως προσφέρει τιμολόγια κάτω του μηνιαίου κόστους.
Για να γίνει κατανοητό η ΔΕΗ χρεώνει την κατανάλωση ενέργειας προς 180 ευρώ ανά Mwh όταν το μηνιαίο κόστος της ενέργειας ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά Mwh.
Οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν ένα φθηνότερο τιμολόγιο, το οποίο θα του εξασφαλίσει μια σταθερότητα στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Μόλις 500.000 καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι 500.000 καταναλωτές έχουν επιλέξει τα αντίστοιχα σταθερά τιμολόγια της όταν το σύνολο των πελατών της ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια .
Το μερίδιο της στην αγορά της χαμηλής τάσης διαμορφώθηκε στο 64,9% τον περασμένο Ιανουάριο που την καθιστά τον πιο ισχυρό προμηθευτή ενέργειας της αγοράς.
Η δημοσιοποίηση για τον αριθμό των καταναλωτών που έχουν επιλέξει σταθερό τιμολόγιο έγινε μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Οι προμηθευτές αλλάζουν τα σταθερά τιμολόγια των καταναλωτών».
Το BN έχει αναδείξει το θέμα φέροντας νωρίτερα στο προσκήνιο τις αλλαγές των σταθερών τιμολογίων των προμηθευτών ενέργειας.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ενδιαφέρον διότι ισχυρίζεται ότι δεν αλλάζει τη σύμβαση όταν περάσει το εξάμηνο όπως κάνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές και διατηρεί τη σύμβαση μέχρι τη λήξη της.

Η ΔΕΗ ψεύδεται - Αλλάζει τα σταθερά τιμολόγια ερήμην των καταναλωτών...

Οι καταγγελίες των καταναλωτών γιατί τις αντίστοιχες αλλαγές έχουν φτάσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά εκατοντάδες, οι οποίες όμως δεν δίνονται στη δημοσιότητα διότι η ΡΑΕ επικαλείται τα προσωπικά δεδομένα.
Πρόκειται ενημέρωση που μας δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή αλλά αρνήθηκε να μας παραχωρήσει αντίστοιχη καταγγελία.
Με την ευκαιρία του ρεπορτάζ οι καταναλωτές που είχαν σταθερό τιμολόγιο για ένα χρόνο στη ΔΕΗ και με την συμπλήρωση του εξαμήνου τους επέβαλε ρήτρα αναπροσαρμογής να στείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στο email ntheo@bankingnews.gr .
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι δεν γράφει ζημιές από τα αντίστοιχα προγράμματα διότι κάνει hedging και καλύπτει τη θέση της.
Τα απλά μαθηματικά όμως αποκαλύπτουν ότι η ΔΕΗ από τα σταθερά τιμολόγια έχει απώλειες 60 εκατ. ευρώ το μήνα και στο 12μηνο ανέρχονται σε 720 εκατ. ευρώ.
Όμως μειώνει τις ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια στο μισό διότι στο εξάμηνο τα καταργεί και επαναφέρει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου