Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Πρωταθλητές Ευρώπης στο ακριβό ρεύμα

Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες μέσες τιμές χονδρικής το 2022 με 230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάμεσα σε 28 χώρες, με τις εταιρείες να μετακυλίουν τα βάρη μέσω δυσνόητων τύπων στους καταναλωτές.

«Eρωτευμένη» με τον πρωταθλητισμό στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει και το 2022 η Ελλάδα, επιτυγχάνοντας έως τώρα την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή (230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ανάμεσα σε 28 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο διάστημα των 45 ημερών ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, η Ελλάδα βρέθηκε με διαφορά πρώτη και ακριβότερη στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνοντας ξεκάθαρα πίσω της δεύτερη την Ιταλία με μέση τιμή 224,41 ευρώ. Η χονδρική τιμή είναι ο βασικός συντελεστής διαμόρφωσης των τιμολογίων που καταλήγουν να χρεώνουν τον καταναλωτή. Ειδικά μετά τον Αύγουστο του 2021, που η ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή εφαρμόζεται και από τη ΔΕΗ, η πορεία της καθορίζει τον λογαριασμό του ρεύματος σε μέγιστο βαθμό.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει μέσα από έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που πρακτικά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει και αν εφαρμόζεται ορθά. Στην πράξη, για να υπάρξει μηδενική ρήτρα, θα έπρεπε η χονδρική τιμή να είναι γύρω στα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από τη στιγμή που προσδιοριζόμενη χρηματιστηριακά έχει φτάσει στα 230 ευρώ, αυτό προκαλεί υπερδιόγκωση του λογαριασμού όπου η ρήτρα μπορεί να αποτελεί το 60% του συνολικού ποσού. Στη διαμόρφωσή της συμμετέχουν πλήθος παραγόντων όπως η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρική τιμή ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως η ενεργειακή ακρίβεια είναι απλώς ένα «διεθνές φαινόμενο». Μετά τη χώρα μας και την Ιταλία, τρίτη ακριβότερη είναι η Ελβετία και ακολουθούν τρεις βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία). Δώδεκα χώρες βρίσκονται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 14 χώρες μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Η Δανία χρεώνει τους πολίτες της με τα μισά ευρώ από την Ελλάδα (114,63), δείχνοντας σαφώς την απόσταση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

 

 

 Άρης Χατζηγεωργίου

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου