Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Αυτοαναιρέσεις στη μάχη... του λιγνίτη


Ενώ σύνδεσμοι ενεργοβόρων βιομηχανιών καταγγέλλουν κερδοσκοπία στη χονδρεμπορική ρεύματος, η κυβέρνηση την επιβεβαιώνει μέσα από αλληλο­αναιρούμενα στοιχεία για το κόστος παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες.

Κραυγή αγωνίας για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και την

κερδοσκοπία στην παραγωγή ρεύματος από τους βιομηχάνους, όμως η κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί με τα λιγνιτικά εργοστάσια προκαλώντας απόλυτη σύγχυση με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των στελεχών της.

Τέσσερις σύνδεσμοι βιομηχανιών, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας, Αττικής-Πειραιώς, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ), μαζί με την ενωση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (ΕΒΙΚΕΝ), εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης καθώς διαπιστώνουν «αδικαιολόγητη εκτόξευση τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 360-400 ευρώ ανά μεγαβατώρα», ενώ αποκαλύπτουν ότι το πραγματικό κόστος για τα εργοστάσια που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο είναι γύρω στα 200 ευρώ. Οι ενώσεις τονίζουν ότι η επιδότηση των 65 ευρώ στις βιομηχανίες δεν επαρκεί για να καλύψει το αυξημένο κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ χθες ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντ. Κοντολέων προειδοποίησε με προσωρινή διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Φαίνεται, όμως, ότι εδώ και τρεις μέρες η κυβέρνηση επέλεξε, ως πεδίο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, τη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων που το τελευταίο διάστημα αύξησαν την παραγωγή τους, μειώνοντας κάπως τις ανάγκες σε φυσικό αέριο. Την αρχή έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο εξέδωσε προχθές απάντηση «στον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη». Για την ακρίβεια, ο κ. Αδαμίδης είχε επισημάνει σε ανάρτησή του ότι στις 7 Μαρτίου και ώρα 2 μ.μ., η χονδρική τιμή είχε πέσει στα 99 ευρώ επειδή εκείνη τη στιγμή είχε αυξηθεί η παραγωγή από λιγνίτη, ενώ την επομένη το απόγευμα έφτασε στα 600!

Στη σπουδή του να μιλήσει για «άκρως παραπλανητική αναφορά», το ΥΠΕΝ έφτασε να μπερδέψει τις μέρες λέγοντας ότι η τιμή των 99 ευρώ ήταν άλλη μέρα, στις 8 Μαρτίου. Μιλώντας για «απόγνωση της κυβέρνησης μπροστά στο αδιέξοδο» απάντησαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, ενώ ο Γ. Αδαμίδης σχολίασε «τη σύγχυση και τον πανικό» του υπουργείου και ζήτησε επίσημα στοιχεία για το μεταβλητό κόστος λειτουργίας των μονάδων.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν χειρότερα χθες, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εκείνος είπε ότι «μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν ήταν φτηνότερη από την παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο», ενώ το ΥΠΕΝ είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι «οι λιγνιτικές μονάδες σε καμία ώρα της ημέρας δεν είναι φτηνότερες από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο».

Σαν να μην έφταναν αυτά, λίγο αργότερα στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας τόνισε ότι «δεν δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές», διαψεύδοντας όσα έλεγε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Επιβεβαίωσε όμως ο κ. Σκρέκας ότι οι μονάδες αερίου δουλεύουν με κόστος 193 ευρώ ανά MWh, χωρίς να εξηγεί την πώληση στα 350 ευρώ χθες.

 

 Άρης Χατζηγεωργίου

www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου