Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Επικουρική η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων - Κυρίαρχο ρόλο διατηρούν φυσικό αέριο και ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας


Οι μονάδες αερίου συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα της αγοράς ηλεκτρισμού καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, την ίδια στιγμή που οι λιγνίτες παρόλο που συμμετέχουν στην αγορά περιορίζονται σε επικουρικό ρόλο. Αυτό τεκμαίρεται και από τη σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα

επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Πιο αναλυτικά για σήμερα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει με τη συμμετοχή 6 λιγνιτικών μονάδων, με την λιγντική παραγωγή να καλύπτει περίπου το 18% της συνολικής ζήτησης των 162,705GWh. Συγκεκριμένα για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν οι 5 μονάδες του Αγίου Δημητρίου, καθώς και η Μεγαλόπολη 4, με τη συνολική λιγνιτική παραγωγή να ξεπερνά τις 29GWh.

Σημειώνεται ότι η συνολική θερμική παραγωγή για σήμερα προβλέπεται να φτάσει στις 102,280GWh, δηλαδή οι μονάδες αερίου αναμένεται να καλύψουν πάνω από 70GWh. Από τις μονάδες αερίου, για σήμερα προβλέπεται να συμμετάσχουν στην αγορά το Αλιβέρι 5, οι δύο μονάδες του Λαυρίου 4 και 5, η Κομοτηνή και η Μεγαλόπολη 5 από τη ΔΕΗ, και από τους ιδιώτες ο Ήρωνας, η ΕΝΘΕΣ, η Θίσβη, η Protergia και η Κόρινθος Power. 

Οι ΑΠΕ προβλεπεται να καλύψουν 64,735GWh, την ίδια στιγμή που η υδροηλεκτρική παραγωγή εμφανίζεται περιορισμένη στις 9,801 GWh καθώς εξοικονομούνται οι υδάτινοι πόροι για το επόμενο χρόνικό διάστημα. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά για σήμερα θα είναι εξαγωγική κατά 8,394 GWh. 

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου