Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Σκρέκας: Οι λιγνιτικές μονάδες δεν λειτουργούν πλήρως διότι το μεταβλητό κόστος τους είναι 215 ευρώ έναντι 153 ευρώ των μονάδων αερίου


Για την ενεργειακή κρίση μίλησε στη Βουλή υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της κύρωσης των τριών ενεργειακών συμφωνιών.

«Οι προτάσεις των έξι σημείων του πρωθυπουργού Κυριάκου

Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι προτάσεις που εμείς ως υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών αντίστοιχα έχουμε καταθέσει στα Συμβούλια Υπουργών είναι μέτρα που μπορεί να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που έχει καταθέσει προτάσεις γιατί δεν μπορεί ένα κράτος από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την ενεργειακή κρίση αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσης είπε ότι «όποιος αποκρύπτει αυτή την διάσταση, είναι εκείνος που προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να κρύψει τη δική του αδυναμία σε προτάσεις».

Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, αγροτών, μικρών-μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέτρα για τις νέες αυξήσεις τιμών ενέργειας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση
Ο κ. Σκρέκας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για ανυπαρξία προτάσεων λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, ιδρύοντας, πρώτη από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και διαθέτοντας μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων λογαριασμών ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές και επιχειρήσεις χωρίς βέβαια αυτό δυστυχώς να είναι αρκετό.

Χαρακτήρισε «κάλπικα τα δάκρυα και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε και έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ» λέγοντας ότι «κατά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.000 ΜWh το 2015 μειώθηκε στις 10.000 MWh. Τα οκτώ από τα δώδεκα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ αποσύρθηκαν πριν από το 2019». Επίσης επισήμανε πως «τα πέντε χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επενδύθηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ενώ τα τρία χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν επενδυθεί 80 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και των τελευταίων λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια». Προσέθεσε επίσης πως «εάν είχε παραμείνει για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτά τα λίγα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ θα είχαν σήμερα αποσυρθεί καθώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις που χρειαζόντουσαν».

Παρατήρησε πως ακόμα και σήμερα που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μεταβλητό κόστος για τις τρεις από τις έξι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έφτανε μέχρι τα 215 ευρώ/ΜWh, όταν τα καινούρια εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι υπόλοιπες αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών κάποιες ημέρες και ώρες της ημέρας έχουν μεταβλητό κόστος που προσεγγίζει τα 153 ευρώ/ MWh. Αυτή είναι και η αιτία, εξήγησε, που «δεν δουλεύουν φουλ οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προτιμώνται άλλες μονάδες όπως αυτές του φυσικού αερίου ή των ΑΠΕ που, ειδικά αυτές, έχουν πέντε φορές μικρότερο κόστος».

Ο στόχος μας, είπε ο κ. Σκρέκας, είναι το 2030 το 60% έως 70% της ηλεκτρικής ζήτησης να καλύπτεται από ΑΠΕ και σχολίασε πως «εάν τα 5 χαμένα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισπευσθεί οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σήμερα θα είχαμε πολύ μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και φθηνότερες τιμές στην ενέργεια».

Ο υπουργός, απέρριψε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιτρέπετε την αισχροκέρδεια και τα υπερβολικά κέρδη στους παραγωγούς και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας» λέγοντας ότι «η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 65% και δεν έχει κέρδη. Το 2021 η ΔΕΗ θα έχει τζίρο που θα ξεπερνά τα 4 με 5 δισ. ευρώ δεν θα βγάλει κέρδη, θα έχει μηδενικά κέρδη ή και κάποιες ίσως ζημίες. Γιατί όταν δουλεύουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ή οι φθηνότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς της, αυτό το “δήθεν” κέρδος που έχει η ΔΕΗ το επιστρέφει στους καταναλωτές της κάνοντάς εκπτώσεις στη ρήτρα αναπροσαρμογής σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες. Και έτσι μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει διαθέσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού τους καταναλωτές.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου