Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Τσίπρας: Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ γράφουν Μητσοτάκης, ιδιωτικοποίηση, golden boys

tsipras

«Να φύγει άμεσα η κυβέρνηση που ωθεί τους πολίτες στην απελπισία και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ιστοσελίδα thebest.gr ενόψει της σημερινής περιοδείας του στην Πάτρα. Την κατηγορεί ότι «εμμονικά συνεχίζει να αναπαράγει τη συνταγή της αποτυχίας της σε κάθε κρίση που ανακύπτει», ότι «ανοίγει το manual του νεοφιλελευθερισμού και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της». Μιλά για «αποτυχία» της στην πανδημία» και τώρα στη διαχείριση του κύματος ακρίβειας. «Για να μην κοροϊδευόμαστε, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ γράφουν τέσσερις λέξεις: Μητσοτάκης, ιδιωτικοποίηση, golden boys», σημειώνει.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις φορέων της αγοράς και τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή επί σχεδόν ενάμιση χρόνο, «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αγνόησαν το πρόβλημα και αυτό διότι η αντιμετώπισή του έρχεται σε σύγκρουση με τις στρατηγικές τους επιλογές. Όπως την επιλογή να εκχωρήσουν τη ΔΕΗ σε ιδιώτες την ώρα που σοβούσε η ενεργειακή κρίση, να προχωρήσουν σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, να κρατήσουν τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο, να αφήσουν την αγορά να «αυτορρυθμιστεί», επιτρέποντας στην αισχροκέρδεια με πρωταγωνιστή την ίδια την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, να ανθίσει». Υποστηρίζει ότι αυτές τις στρατηγικές επιλογές πληρώνουν σήμερα πολίτες και επιχειρήσεις, «όχι μόνο στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά σε όλο το εύρος της αγοράς, που εκτινάσσεται από το ενεργειακό κόστος». 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η μόνη λύση περνά μέσα από ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που θα παρέμβει για να στηρίξει την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σχολιάζοντας ότι «απέδειξαν τόσους μήνες που αφήνουν ανεξέλεγκτο το όργιο της αισχροκέρδειας σε βάρος της κοινωνίας» ότι αυτό δεν μπορούν και δεν θα το κάνουν «αυτοί που ομνύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς και απεχθάνονται το κράτος». «Οι πολίτες λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, κάθε μέρα που περνά, μεγαλώνει η ανασφάλεια ότι με αυτή την κυβέρνηση τα πράγματα μπορούν μόνο χειρότερα να γίνουν για τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νέας γενιάς, ακόμα και της μεσαίας τάξης για την οποία τόσο υποκριτικά  ενδιαφερόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Τονίζει ότι «το πρώτο αποφασιστικό βήμα είναι να φύγει άμεσα η κυβέρνηση που διογκώνει το πρόβλημα και ωθεί τους πολίτες στην απελπισία και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση. Και μία προοδευτική κυβέρνηση, να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του». Αυτό θα γίνει, συνεχίζει, με άμεσα και στοχευμένα μέτρα που θα ανακόψουν το ράλι των ανατιμήσεων: μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και αγορά, αξιοποίηση της ΔΕΗ ως στρατηγικού πόλου ρύθμισης της αγοράς και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για όσο διαρκεί η κρίση, πλαφόν στα τιμολόγια, με αυστηρά μέτρα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα εξαλείψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «αυτό είναι το σχέδιο που μόνο μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας. Μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, να προστατέψει το εισόδημα και τις θυσίες των πολιτών και να επαναφέρει την ασφάλεια και την προοπτική για την ελληνική κοινωνία». Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι εδώ για να αναλάβει ξανά τις μεγάλες ευθύνες. Για να βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από τα αδιέξοδα που έφεραν πάλι οι πολιτικές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, για να δώσει λύση προς όφελος των πολλών…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου