Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σε «χαμηλούς τόνους» οι συναντήσεις με τους θεσμούς για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης

 

Θοδωρής Παναγούλης
Χωρίς τα μεγάλα θέματα της προηγούμενης φάσης (στο κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης) και σε επίπεδο μάλλον τεχνικό και λιγότερο πολιτικό ξεκίνησαν οι επαφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς
και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του ελέγχου για τη 2η αξιολόγηση του Προγράμματος. Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί και η πρώτη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Πέραν της απόφασης που λαμβάνει σήμερα η ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ, απόφαση που αποτελεί το ένα εκ των προαπαιτουμένων στην ενέργεια, οι συζητήσεις αφορούν επίσης τα εξής θέματα:
  • Τις διαδικασίες για την  απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Εδώ, μετά τις αποφάσεις για το gas release, δηλαδή την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου εκ μέρους της ΔΕΠΑ, αλλά και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκκρεμούν αποφάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών.  Εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις για τις διαδικασίες του διαχωρισμού των εταιριών Διανομής και Παροχής Αερίου, καθώς και για τη θέση της ΔΕΠΑ στο νέο «χάρτη» που θα δημιουργηθεί στον τομέα της εμπορίας.
  • Τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για  το 24% του ΑΔΜΗΕ. Αύριο κατατίθενται οι προσφορές και ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος.
  • Την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας τύπου ΝΟΜΕ, με το πρώτο και μοναδικό για το 2016 «πακέτο» 460 MWh/h  λιγνιτικής και  υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ να δημοπρατείται την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.
  • Τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model), με τα τέσσερα “ενεργειακά χρηματιστήρια” και τη νομοθεσία για την ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι συζητήσεις με τους δανειστές κινούνται κατά βάση σε ενημερωτικό επίπεδο χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια μείζων εμπλοκή, πράγμα για το οποίο, φυσικά, ουδείς μπορεί να εκφράσει βεβαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου