Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Δωρεάν δικαιώματα ρύπων διεκδικεί η Ελλάδα Σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής για τη ΔΕΗ

 
 της Μανταλένας Πίου
 
Δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων διεκδικεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της τροποποίησης της σχετικής οδηγίας της ΕΕ, με το πρώτο βήμα να πραγματοποιείται με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκτήσει η
χώρα το δικαίωμα αυτό. 
Το επόμενο ορόσημο είναι η 8η Δεκεμβρίου, οπότε θα πρέπει να υπερψηφιστεί η σχετική τροπολογία και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει επίσημη θέση και να ενσωματωθεί στην έκθεση που θα κατατεθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων σημαίνουν  μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, ειδικά της ΔΕΗ που διαθέτει τις λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες είναι μεν οι πιο ρυπογόνες αλλά και οι μόνες συμβατικές μονάδες που χρησιμοποιούν εγχώριο (και φθηνό)  καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής. 
Ας σημειωθεί ότι δωρεάν δικαιώματα έχουν κατοχυρώσει αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ορισμένες γειτονικές και  και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στον ηλεκτρισμό όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κροατία, όμως η Ελλάδα αποκλείστηκε της εξαίρεσης αυτής, γιατί το 2013 – που ήταν το έτος αναφοράς- το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 61,8% του μέσου ευρωπαϊκού , ελάχιστα πάνω από το όριο του 60% που είχε θεσπίσει η Κομισιόν για τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης. 
Το αίτημα να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες της εξαίρεσης, στον «μηχανισμό αποζημίωσης» όπως είναι η επίσημη ονομασία,  έχει τεθεί επανειλημμένα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, με δεδομένο άλλωστε ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ έχει κατρακυλήσει αρκετά κάτω από το όριο του 60%. 
Πρόσφατα, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο τροπολογία , προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ, εκτός του 2013 να  συμπεριληφθεί και το 2014, προκειμένου να περάσει και η Ελλάδα στις χώρες που δικαιούνται της εξαίρεσης.  Τελικώς υπερψηφίστηκε συμβιβαστική ρύθμιση, που προβλέπει ως έτος αναφοράς το 2014, θα πρέπει όμως αυτό να υπεψηφιστεί και στις 8 Δεκεμβρίου και κατόπιν να εγκριθεί και από τα άλλα όργανα της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.  
Προχθές, ο έγκυρος ιστότοπος Euractiv, που εξειδικεύεται στα ευρωπαϊκά θέματα,  δημοσίευσε άρθρο τριών ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ, του  κ. Ανδρέα Μιταφίδη, διευθυντή ενεργειακού μάνατζμεντ, του  κ. Παύλου Μπαξεβάνη, επικεφαλής για το ρυθμιστικό πλαίσιο και του  κ. Χαράλαμπου Χατζηαναστασίου, από το τμήμα εκπαίδευσης, με αίτημα την ένταξη της χώρας στον  «μηχανισμό αποζημίωσης»
«Είναι η Ελλάδα επιλέξιμη, σύμφωνα με το κριτήριο των χωρών-μελών με χαμηλό εισόδημα (εκείνων των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι κάτω του 60% του κοινοτικού μέσου όρου);. Kαι βέβαια αφού η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 27% του ΑΕΠ τα τελευταία 7 χρόνια....και το κατά κεφαλή ΑΕΠ το 2014 έπεσε στο 59% του κοινοτικού μέσου όρου και το 2015 υποχώρησε στο 56%» ξεκινά το άρθρο. 
Η εξαίρεση της Ελλάδας από τον μηχανισμό αποζημίωσης έγινε γιατί όταν αποφασίστηκε ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία του ΑΕΠ το 2013, όταν το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας ήταν στο 61,8%, λίγο πάνω από το όριο του 60%.
Κατά πόσον όμως, η αποτυχία στις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, είναι δίκαιη για την Ελλάδα, που πέραν της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης είναι μία χώρα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ΕΕ και ταυτόχρονα πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με μονάδες πετρελαίου, αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι, τονίζοντας ότι χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία κλπ έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό, αποκτώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας. 
Αλλες ευρωπαικές χώρες που δικαιούνται εξαίρεσης είναι η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες από τις χώρες αυτές χρησιμοποιούν λιθάνθρακα ως καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής,
Η τροποποίηση της οδηγίας για το σύστημα εμπορίας ρύπων (ΕΤS) που προτείνει η Ευρωπαική Επιτροπή αφορά την επόμενη περίοδο 2021-2030, σε εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. 

ΑΠΟ  http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου