Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Με ατζέντα πέντε θεμάτων η σημερινή συνάντηση Σκουρλέτη με τους θεσμούς

 
 
Θοδωρής Παναγούλης
Μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνάντησης λόγω ασθένειας του Πάνου Σκουρλέτη, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο του ελέγχου για τη 2η αξιολόγηση του Προγράμματος, του Υπουργού Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Πέραν της ενημέρωσης για την προ ημερών απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ, απόφαση που αποτελεί το ένα εκ των προαπαιτουμένων στην ενέργεια, οι συζητήσεις αφορούν επίσης τα εξής θέματα:
  • Τις διαδικασίες για την  απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Εδώ, μετά τις αποφάσεις για το gas release, δηλαδή την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αερίου εκ μέρους της ΔΕΠΑ, αλλά και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκκρεμούν αποφάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών.  Εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις για τις διαδικασίες του διαχωρισμού των εταιριών Διανομής και Παροχής Αερίου, καθώς και για τη θέση της ΔΕΠΑ στο νέο «χάρτη» που θα δημιουργηθεί στον τομέα της εμπορίας.
  • Τις εξελίξεις στον διαγωνισμό για  το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ως γνωστόν κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα η πιστοποίηση των εγγράφων των φακέλων των δύο ενδιαφερομένων και τις επόμενες ημέρες ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές. Σύντομα θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος.
  • Την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας τύπου ΝΟΜΕ, με το πρώτο και μοναδικό για το 2016 «πακέτο» 460 MWh/h  λιγνιτικής και  υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ να δημοπρατείται σήμερα 25 Οκτωβρίου.
  • Τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model), με τα τέσσερα “ενεργειακά χρηματιστήρια” και τη νομοθεσία για την ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, κινήθηκαν κατά βάση σε ενημερωτικό επίπεδο χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια μείζων εμπλοκή, πράγμα για το οποίο, φυσικά, ουδείς μπορεί να εκφράσει βεβαιότητα.

http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου