Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Έντεκα εταιρείες προμήθειας πήραν ρεύμα στις δημοπρασίες NOME

Έντεκα εταιρείες προμήθειας πήραν ρεύμα στις δημοπρασίες NOME 
Το σύνολο της ποσότητας ρεύματος που διατέθηκε στην πρώτη δημοπρασία του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕγια το άνοιγμα της αγοράς, απορροφήθηκε από 11 συνολικά εταιρείες κατά την σημερινή πρώτη δημοπρασία.
Πρόκειται για συνολικά 460 MWh/h ή συνολικά 4.029.600 MWh που διατέθηκαν σε 11 εταιρείες σε τιμές που ξεκινούν από την τιμή εκκίνησης έως και 13 σεντς πάνω από αυτήν. Συγκεκριμένα, οι τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν από
τα 37,37 ευρώ / MWh (τιμή εκκίνησης) έως 37,5 ευρώ / MWh.
Από τις προσφορές που έγιναν, μόνο μία ισχύος 10 MW δεν ικανοποιήθηκε, ενώ τα πακέτα που διατέθηκαν ξεκινούν από το 1 MWh/ h και φτάνουν έως τα 108 MWh/ h.
O συνολικός τζίρος της δημοπρασίας ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατατεθεί για την πληρωμή του πωλητή, δηλαδή της ΔΕΗ, ενώ με βάση τα στοιχεία της δημοπρασίας για τις μεγάλες ποσότητες άνω των 100 MWh/ h το κόστος ξεπερνά τα 34 εκατ. ευρώ. 
Σημειώνεται ότι από τον λειτουργό της αγοράς έχει ζητηθεί να μην ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών για λόγους εμπορικού απορρήτου, από το μέγεθος ωστόσο των πακέτων που διατέθηκαν εικάζεται ότι το σύνολο των ενεργών παικτών της αγοράς εξασφάλισε ποσότητες ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σημειώνεται ότι οι δώδεκα εταιρείες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και έδωσαν το παρόν στην σημερινή δημοπρασία είναι οι εξής:
Elpedison
Greek Environmental & Energy Network-GREEN
Interbeton
Novaera Energy
NRG Trading House
Protergia
Protergia Θερμοηλεκτρική
Volterra
Watt and Volt
Βιενέρ
ΕΛΤΑ
Ήρων
Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι παίκτες της αγοράς αναμένεται με βάση και τις νέες σταθερές τιμές που εξασφάλισαν να διαμορφώσουν την εμπορική τους πολιτική, προσβλέποντας στην ενίσχυση των μεριδίων τους και στην προσέλκυση πελατών από ακόμη ευρύτερο φάσμα κατηγοριών. 
ΔΕΗ: Φανερή η ζημία από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ
"Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης", αναφέρει η Επιχείρηση σε σχετική ανακοίνωση.
"Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh", υπογραμμίζει η ΔΕΗ και προσθέτει: 
"Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση"

ΑΠΟ  http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου