Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η ημερομηνία ορόσημο για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει, καθώς αύριο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το παρών στο
διαγωνισμό αναμένεται να δώσουν δύο εκ των τριών εταιρειών που πέρασαν στη δεύτερη φάση, δηλαδή η ιταλική Terna και η κινεζική State Grid. Αντίθετα η γαλλική RTE , η οποία επιζήτησε χωρίς επιτυχία το προηγούμενο διάστημα κάποιες εναλλακτικές συνεργασίες, δύσκολα θα προσέλθει με δεσμευτική προσφορά.
Πλέον το ενδιαφέρον γύρω από το διαγωνισμό, που διενεργεί η ΔΕΗ και επιβλέπουν στενά τόσο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, εστιάζεται στο τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Άλλωστε το ποσό που θα εισπραχθεί αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό έσοδο – όφελος για τη ΔΕΗ, η οποία ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και πρόσβασης σε κεφάλαια. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις προσφορές των εταιρειών, θα κατατεθεί και ο κλειστός φάκελος με την ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από την Barkley’s και η οποία αναμένεται να βάλει το "κατώφλι" για τις αποδεκτές προσφορές.
Σε κάθε περίπτωση, απομένει να φανεί το πώς θα αποτιμήσουν οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες τόσο το γεγονός ότι στο διαγωνισμό προσφέρεται μειοψηφικό πακέτο (24%) το οποίο συνοδεύεται με δικαιώματα επί του μάνατζμεντ (διορισμός διευθύνοντος συμβούλου σε συμφωνία με το μέτοχο πλειοψηφίας) όσο και το ότι ακόμη οι επενδύσεις στην Ελλάδα ακόμη περιλαμβάνουν "risk premium”.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους επενδυτές έχουν υπάρξει προτάσεις και αιτήματα, προκειμένου να διευρυνθούν τα δικαιώματα του στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας, με δυνατότητα διορισμού στελεχών της δικής του επιλογής σε θέσεις κλειδιά όπως η διεύθυνση οικονομικών ή η διεύθυνση προμηθειών. Αυτά τα δικαιώματα, πιθανόν να αποτελέσουν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που κληθεί ο προτιμητέος επενδυτής να βελτιώσει την προσφορά του.
Τέλος ένα παράδοξο της όλης διαδικασίας, όπως εξελίσσεται η σύνθεση των μονομάχων στην τελική φάση του διαγωνισμού, είναι ότι Terna και State Grid έχουν μετοχική σχέση μεταξύ τους. Και αυτό διότι η κινεζική εταιρεία ελέγχει μερίδιο σε θυγατρική του ιταλικού ταμείου παρακαταθηκών που είναι μέτοχος της Terna. Είναι χαρακτηριστικό ότι η State Grid διαθέτει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής εταιρείας έχοντας τοποθετήσει ένα μέλος της επιλογής της.
ΑΠΟ http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου