Περίπου 500.000 ηλιακά panels εγκαταστάθηκαν κάθε μέρα πέρυσι, καθώς μια συντριπτική αύξηση-ρεκόρ στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα οι ανανεώσιμες πηγές να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.
Δύο ανεμογεννήτριες ανεγείρονταν κάθε μία ώρα σε χώρες όπως η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), οι οποίοι αναβάθμισαν απότομα τις προβλέψεις τους για το
πόσο γρήγορα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.
«Γινόμαστε μάρτυρες ενός μετασχηματισμού των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγείται από τις ανανεώσιμες πηγές», επιβεβαίωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για την ενέργεια παγκοσμίως.
Ένα μέρος της αύξησης προκλήθηκε από την υποχώρηση στο κόστος της ηλιακής και της παράκτιας αιολικής ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τον κ. Birol θα ήταν «αδιανόητη» πριν από μόνο πέντε χρόνια.
Τα μέσα κόστη παραγωγής των νέων παράκτιων αιολικών πάρκων υποχώρησαν κατά ένα εκτιμώμενο 30%την περίοδο 2010-2015, ενώ εκείνα των μεγάλων μονάδων ηλιακής ενέργειας εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη πτώση κατά δύο τρίτα, κατέδειξε έκθεση της IEA που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ο Οργανισμός με έδρα στο Παρίσι θεωρεί ότι τα κόστη είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κατά 15% κατά μέσο όρο για την αιολική ενέργεια και κατά ένα τέταρτο για την ηλιακή.
Υπογράμμισε ότι η άνευ προηγουμένου ποσότητα των 153 γιγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειαςεγκαταστάθηκε πέρυσι, η οποία αντιστοιχεί κυρίως σε πρότζεκτς αιολικής και ηλιακής ενέργειας και ήταν μεγαλύτερη της συνολικής παραγωγής ενέργειας του Καναδά.
Η ποσότητα ήταν μεγαλύτερη και από την συμβατική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια που προστέθηκε το 2015, πράγμα που ώθησε τις ανανεώσιμες πηγές να ξεπεράσουν το συνολικό μερίδιο του άνθρακα στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, αν και όχι στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η παραγωγή ενέργειας από μια μονάδα είναι η μέγιστη ποσότητα ηλεκτρισμού μπορεί δυνητικά να παράγει. Η ποσότητα ενέργειας που πράγματι παράγει η μονάδα, ποικίλει ανάλογα με το πόσο καιρό παράγει ενέργεια μέσα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο.
Επειδή ένα ηλιακό ή αιολικό πάρκο δεν μπορεί να παράγει διαρκώς όπως μια μονάδα ενέργειας με άνθρακα, θα παράγει λιγότερη ενέργεια στη διάρκεια ενός χρόνου, παρότι μπορεί να έχει το ίδιο ή και υψηλότερο επίπεδο δυνητικής παραγωγής.
Οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται από άνθρακα, προμήθευσαν σχεδόν το 39% της παγκόσμιας ενέργειας το 2015, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια, περιλαμβανομένων παλαιότερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αντιστοίχησε στο 23%, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA.
Αλλά ο Οργανισμός αναμένει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας να αυξηθεί σε 28% μέχρι το 2021, οπότε προβλέπει πως θα προμηθεύουν το ισοδύναμο όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί.
Η IEA έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της και εκτιμά ότι η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί κατά 13% παραπάνω απ' ότι πίστευε μόλις πέρυσι, από το 2015 μέχρι το 2021, κυρίως χάρη στις πιο υποστηρικτικές πολιτικές σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Μεξικό.
Ο Paolo Frankl, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμης ενέργειας στην IEA, τόνισε πως οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή είναι ένα μόλις κομμάτι της αιτίας για αυτή την μεταστροφή στις πολιτικές.
Οι ανησυχίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης πυροδοτούν ανάπτυξη σε χώρες όπως η Κίνα, μια χώρα «οδοστρωτήρα» στην ανανεώσιμη ενέργεια που από μόνη της αντιστοιχεί κοντά στο 40% της ανάπτυξης της παραγωγής.
Ο κ. Frankl σημείωσε πως η «εκπληκτική» κίνηση των χωρών να επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μόλις 11 μήνες μετά την υιοθέτησή της τον περασμένο Δεκέμβριο –τουλάχιστον ένα χρόνο πριν το αναμενόμενο- είναι πιθανό να τονώσει τις ανανεώσιμες πηγές ακόμη περισσότερο.
Αλλά επέστησε την προσοχή πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές πολιτικές που μεταβάλλονται σε πολλές χώρες. Η ραγδαία ανάπτυξη της μεταβαλλόμενης αιολικής και ηλιακής ενέργειας επίσης δημιουργεί προκλήσεις για τους φορείς συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποιες αγορές.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι, αν και η ανάπτυξη της παράκτιας αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνάδει με το ρυθμό που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για αναχαίτιση της ανόδου των παγκόσμιων θερμοκρασιών άνω των δύο βαθμών Κελσίου, η ανανεώσιμη ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο στη θέρμανση και τις μεταφορές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου