Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Στην τελική ευθεία δίχως την CMEC ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους 200.000 έξυπνους μετρητές


 
Γιώργος Φιντικάκης
Δίχως τους Κινέζους της CMEC, το νέο στρατηγικό πάρτνερ της ΔΕΗ, εισέρχεται στην τελική ευθεία ο πιλοτικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 200.000 έξυπνους μετρητές.
Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο ύψους 86 εκατ. ευρώ τοποθετείται πριν το τέλος του έτους, και στην κούρσα έχουν απομείνει δύο από τα τρία αρχικά σχήματα: Η σύμπραξη ανάμεσα σε ΟΤΕ - Intrakat - Intrasoft International και η Intracom Telecom.
Δεν συμμετέχει πλέον στο διαγωνισμό η σύμπραξη της
CMEC με την Microdata, εταιρεία συμφερόντων του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Μπάκουλη. Αν και το καλοκαίρι οι προσφορές και των τριών σχημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό είχαν περάσει την τεχνική αξιολόγηση, τελικά το ελληνο-κινεζικό σχήμα κόπηκε, και σύμφωνα με τα όσα είχαν τότε υποστηρίξει οι ενδιαφερόμενοι, ο φάκελος της συγκεκριμένης υποψηφιότητας ήταν ανεπαρκής, λόγω ελλείψεων που συμπληρώθηκαν εκ των υστέρων με επιστολές. 
Αλλά η CMEC φέρεται ούτως ή άλλως αποφασισμένη να μπει δυνατά στην παρθένα ελληνική αγορά των έξυπνων μετρητών. Όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μ. Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας Zhang Chun, η CMEC εξετάζει μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής "έξυπνων μετρητών" σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. Η είδηση έχει ξεχωριστή σημασία καθώς η αντικατάσταση τα επόμενα χρόνια των 7,5 εκατ. σημερινών συμβατικών μετρητών της χώρας με "έξυπνους", ανοίγει μια αγορά ύψους 1 δισ. ευρώ.
Στην ουσία η ΔΕΗ εμφανίζεται να διεκδικεί μέρος της τεράστιας αυτής πίτας, γεγονός που προκαλεί κάποια ερωτήματα. Τόσο ο πιλοτικός διαγωνισμός για τους πρώτους 200.000 έξυπνους μετρητές που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και ο μεγαλύτερος που θα ακολουθήσει για τα 7,5 εκατ. μετρητών, διενεργούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή την 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι μετρητές. Αρα το ερώτημα είναι ποιος θα διασφαλίσει ότι οι προδιαγραφές αυτές δεν θα προσομοιάζουν με εκείνες των προϊόντων που θα παράξει η συνεργασία... CMEC- ΔΕΗ, αν και εφόσον φυσικά το εγχείρημα περπατήσει. 
Δύο τεχνολογίες
Από εκεί και πέρα, στο δια ταύτα του πιλοτικού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, θα εγκατασταθούν "έξυπνοι μετρητές" και από τις δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, δηλαδή τόσο την ενσύρματη PLC (Power Line Carrier), όσο και την ασύρματη GPRS/3G σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές. Σε 10.000 μάλιστα εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και "in home displays", δηλαδή μικρές οθόνες εντός του σπιτιού όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα του μετρητή του.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές τεχνολογίες και έξι διαφορετικούς μετρητές, που θα εγκατασταθούν προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στο πανελλαδικό roll out των έξυπνων μετρητών.
Βάσει της προκήρυξης, ο ανάδοχος θα πρέπει μέσα σε 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης να έχει εγκαταστήσει 10.000 μετρητές και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000 (με option για ακόμα 30.000). Ταυτόχρονα, και ανάλογα με τις συνθήκες, ο ΔΕΔΔΗΕ  θα επιλέξει και το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείεται η λύση των μικτών σχημάτων ΣΔΙΤ ή η επένδυση να γίνει αποκλειστικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, το πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.
Ο μεγάλος διαγωνισμός
Με την εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων συσκευών μέτρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θα ξεκινήσει και η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους οφέλους για τον "μεγάλο" διαγωνισμό που αφορά το γιγαντιαίο έργο της αντικατάστασης όλων των παλαιών μετρητών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που εξηγεί και το ενδιαφέρον των Κινέζων για κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα, καθώς η αρχική εκτίμηση για την νέα αυτή αγορά μιλά για τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει όχι μόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος, αλλά και από τους υποψήφιους προμηθευτές εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως, είτε συμμετέχουν στον τωρινό "μικρό" διαγωνισμό είτε όχι.

http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου