Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Τι είδαν Κινέζοι και Ιταλοί στον ΑΔΜΗΕ - Τα σενάρια για το τίμημα

Τι είδαν Κινέζοι και Ιταλοί στον ΑΔΜΗΕ - Τα σενάρια για το τίμημα 
 Του Γιώργου Φιντικάκη

Δύο προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ, σαν αυτές που έλαβε η ΔΕΗ από τους Ιταλούς της TERNA και τους Κινέζους της State Grid, είναι καλή είδηση. Αφενός αυξάνεται η πιθανότητα για πλειοδοσία όταν θα ζητηθεί από τους δύο μνηστήρες να βελτιώσουν τα τιμήματά τους, αφετέρου αν κάτι
"στραβώσει" με τον έναν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον άλλο, προκειμένου να κλείσει η πώληση.
Αυτή την αίσθηση μεταδίδουν πηγές κοντά στο διαγωνισμό μετά και τη υποβολή των δύο προσφορών, που λογικά θα αποσφραγιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου το αργότερο ως τις 31 Οκτωβρίου να έχει ανακηρυχτεί ο προτιμητέος επενδυτής για το 24% του ΑΔΜΗΕ, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.
Ακόμα υψηλότερη φυσικά πλειοδοσία θα προέκυπτε αν κατέθετε προσφορά και η γαλλική RTE, η απουσία της ωστόσο ήταν αναμενόμενη, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα προέκυπτε εμπλοκή με τις Βρυξέλλες αν κατέβαινε στο διαγωνισμό. Αφενός επειδή η RTE όντας 100% θυγατρική της γαλλικής EDF εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού (ΙΤΟ) που η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν εξασφαλίζει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ζητώντας την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αφετέρου επειδή η EDF ελέγχει την ιταλική Edison που με τη σειρά της συμμετέχει μετοχικά στην εταιρεία Elpedison η οποία έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά και ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη δύο προσφορών δημιουργεί αισιοδοξία στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και στη ΔΕΗ, ότι το τελικό τίμημα θα είναι ικανοποιητικό. Δεδομένου ότι το 2014, η λογιστική αποτίμηση του 100% του ΑΔΜΗΕ που είχε γίνει από ομάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών, έβγαζε αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, το εύλογο τίμημα για το 24% τοποθετείται σε τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ. Αποτίμηση πάντως κάτω από την οποία η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές προσφορές έχει κάνει και η Barclays, και σύμφωνα με τις πληροφορίες την έχει ήδη παραδώσει στην HSBC, το σύμβουλο του διαγωνισμού.
Το τίμημα ωστόσο σχετίζεται με μια σειρά από παραμέτρους, από τα ετήσια έσοδα του ΑΔΜΗΕ, και τις επενδύσεις σε δίκτυα που προβλέπει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξής του, έως το ποιός θα έχει το μάνατζμεντ ή θα κατέχει θέσεις κλειδιά μέσα στην εταιρεία. Το βέβαιο είναι πως ο στρατηγικός επενδυτής του ΑΔΜΗΕ θα έχει συμμετοχή στο μάνατζμεντ καθώς η συμφωνία μετόχων (SHA), θα προβλέπει την από κοινού επιλογή με το Δημόσιο του διευθύνοντος συμβούλου και την από κοινού λήψη των στρατηγικών αποφάσεων. Διαφορετικά, αν ο ιδιώτης επενδυτής δεχθεί να τοποθετηθεί ως διευθύνων σύμβουλος πρόσωπο επιλογής του Δημοσίου, τότε σαν αντάλλαγμα μπορεί να πάρει στρατηγικής σημασίας θέσεις στην εταιρεία, όπως του οικονομικού διευθυντή ή του διευθυντή μεταφορών.
AdTech Ad
Από την Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο ως την Ελλάδα
Στο ερώτημα τι ακριβώς "βλέπουν" στον ΑΔΜΗΕ οι Ιταλοί, και οι Κινέζοι, η απάντηση είναι ευκαιρίες επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με βάση την Ελλάδα. Η υλοποίηση της ενεργειακής ένωσης βρίσκεται προ των πυλών, οι διασυνδέσεις δικτύων θα είναι σε μερικά χρόνια ο κανόνας και στην περιοχή μας, και άρα ο χώρος της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Τα δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης είναι πεπαλαιωμένα, δεν αντέχουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα, και μια εταιρεία χώρας-μέλους της ΕΕ, όπως ο ΑΔΜΗΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για διείσδυση στις γειτονικές χώρες.
Την προοπτική αυτή έχουν μεταφέρει στις κατά καιρούς κουβέντες τους με Έλληνες αξιωματούχους, τόσο οι Ιταλοί, όσο και οι Κινέζοι. Οι πρώτοι θέλουν να "ανοιχθούν" στα Βαλκάνια, και εδώ και αρκετά χρόνια, βλέπουν τον ΑΔΜΗΕ σαν μια βάση για την δημιουργία διασυνδέσεων μεταφοράς ρεύματος από και προς την Βουλγαρία και την Τουρκία. Ηδη ελέγχουν ποσοστό 20% του δικτύου του Μαυροβουνίου, ενώ χρηματοδοτούν και κατασκευάζουν υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των δύο χωρών.
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους έχουν βάλει πόδι στην Ευρώπη ήδη από το 2012, αποκτώντας τότε το 25% της εταιρείας REN που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας, ενώ είναι και μέτοχοι στην εταιρεία που ελέγχει το 30% της ιταλικής TERNA, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχουν και διορισμένο ένα μέλος. Τώρα ενδιαφέρονται να επεκταθούν ανατολικά, στο άλλο άκρο της ευρωπαικής αγοράς. Πέραν όμως της στρατηγικής επέκτασης, θα προκύψουν και διαφόρων ειδών άλλες συνέργειες με κινεζικές εταιρείες, εφόσον η State Grid αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ. Πολύ πιθανό για παράδειγμα, οι επενδύσεις που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ να γίνουν με προιόντα κινεζικής προέλευσης, ανοίγοντας νέες δουλειές στην Ελλάδα διόλου ευκαταφρόνητης αξίας.
Καλώς εχόντων των αραγμάτων και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για το 24% του ΑΔΜΗΕ, αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της απόσχισης της εταιρείας από τη ΔΕΗ. Δηλαδή την μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ (ή ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), και την μεταβίβαση του 51% στην εταιρεία holding, η οποία και εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι στην holding, το 26% θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Δημόσιο διατηρεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, αυτό εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την εταιρεία από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Απο  http://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου