Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για admhe 
 (Του Χάρη Φλουδοπουλου)
Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση 24% του ΑΔΜΗΕ σηματοδοτεί  την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας απόσχισης της θυγατρικής της Δ.Ε.Η. που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τότε στις αρχές του 2017 αναμένεται να εγκατασταθεί ο νέος μέτοχος μειοψηφίας, ο οποίος θα έχει αυξημένα δικαιώματα επί της διοίκησης. Το ποια θα είναι
αυτά τα δικαιώματα αναμένεται να προσδιοριστεί επακριβώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με τη Δ.Ε.Η. για την ολοκλήρωση των δύο συμφωνιών (σύμφωνο πώλησης SPA Share Purchase Agreement και του συμφώνου μετόχων SHA Shareholders Agreement). Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με την κινεζική εταιρία πάντως, συνάγεται ότι η state gridδίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διαχείριση αλλά και στο επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή, και ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρία θα προτιμήσει να στελεχώσει με ανθρώπους της δικής της εμπιστοσύνης τις διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών αλλά και προμηθειών.
Την ίδια στιγμή βεβαίως παραμένει σε εκκρεμότητα το δεύτερο κομμάτι που αφορά στο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη Δ.Ε.Η. που δεν είναι άλλο από τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η συγκεκριμένη εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και οι μετοχές της θα διανεμηθούν στους υφισταμένους μετόχους  της Δ.Ε.Η. δηλαδή κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο 49%  θα διανεμηθεί στους υφισταμένους μετόχους  μειοψηφίας της Δ.Ε.Η. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη λύση επελέγη καθώς αρκετοί μέτοχοι  μειοψηφίας της ΔΕΗ είναι επενδυτικά κεφάλαια που απαγορεύεται να διαθέτουν συμμετοχές σε μη εισηγμένες  εταιρείες. Έτσι προκειμένου να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι μειοψηφίας από το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη Δ.Ε.Η. επελέγη η λύση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Μάλιστα επειδή η σύσταση της holding αποδείχτηκε πιο χρονοβόρα από την πώληση του  24% τον περασμένο μήνα κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία άλλαξε την χρονική αλληλουχία των διαδικασιών καθώς το αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν πρώτα η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών και μετά ο διαγωνισμός για το 24%. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών απόσχισης του ΑΔΜΗΕ ανοίγει  το δρόμο και για την περίφημη πώληση του 17% των μετοχών της Δ.Ε.Η. η οποία σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες δεν μπορεί να προηγηθεί του ΑΔΜΗΕ αφού εάν συμβεί αυτό ανοίγει ο δρόμος ώστε το Δημόσιο   να απολέσει την πλειοψηφία του 51% και στον ΑΔΜΗΕ. 
Σε ό,τι αφορά τέλος το τίμημα που προσέφεραν οι κινέζοι  τα 320 υπερβαίνουν την ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Barcleys ωστόσο σε καμία περίπτωση το προσφερόμενο τίμημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία με δεδομένη τη χρονική συγκυρία για τη ΔΕΗ, τη μορφή της συναλλαγής αλλά και τις εναλλακτικές που υπήρχαν για τον ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου