Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις δύο διασυνδέσεις της Κρήτης – Διαγωνισμός για τις μελέτες βυθού


Χρήστος Στεφάνου
Μπορεί αύριο να αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, την ίδια στιγμή ωστόσο ο διαχειριστής προχωρά κανονικά το επενδυτικό του πλάνο  και προετοιμάζει τα επόμενα βήματα για τα δύο κομβικά project που αφορούν στη διασύνδεση της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν είναι έτοιμες και
αναμένεται να βγουν στον αέρα οι προκηρύξεις για το διαγωνισμό μελέτης βυθού, τόσο για την περίφημη μικρή όσο και για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης θα γίνει σε δύο φάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού – με δεδομένες τις προγραμματισμένες αποσύρσεις μονάδων – και να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι κόστους.
Η μικρή διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω Πελοποννήσου και θα έχει ισχύ 280 μεγαβάτ ενώ , μεγάλη διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί μέσω Αττικής και θα έχει ισχύ 700 μεγαβάτ.
Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ εγκρίνοντας το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ είχε καλέσει το διαχειριστή να προβεί άμεσα και εντός του 2016 στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη των μελετών και αδειοδοτήσεων ιδίως σε σχέση με την εκπόνηση της μελέτης βυθού.
Οι μελέτες βυθού θεωρούνται κομβικής σημασίας και αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί γύρω από το εφικτό των διασυνδέσεων, τις προτιμητέες οδεύσεις αλλά και τα πιθανά προβλήματα (μεγάλα βάθη, ρήγματα, περιοχές πιθανές για σεισμούς κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου