Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Το Σεπτέμβριο στην Αθήνα το κορυφαίο διεθνές συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law»

 
Ανακοινώθηκε επίσημα από τους διοργανώνοντες θεσμικούς φορείς η διοργάνωση στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, του προβεβλημένου διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου «The Athens Conference on European Energy Law». Το εν λόγω Συνέδριο ελκύει το ενδιαφέρονόλης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, καθώς συγκεντρώνει ως εισηγητές κορυφαίους ακαδημαϊκούς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και θεσμικών φορέων της οικείας αγοράς απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εν λόγω επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται κατόπιν
κοινής πρωτοβουλίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και του παγκοσμίως κορυφαίου στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκού Ινστιτούτου «Florence School of Regulation», το οποίο, πέραν του εκτενούς ερευνητικού του έργου, αποτελεί κομβικό “think tank” και παρέχει συμβουλευτική αρωγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλο το εύρος της ενεργειακλής πολιτικής.
Στο Συνέδριο έχουν προσκληθείκορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και ορισμένοι από τους πλέον ειδικούς στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκοί ερευνητές, στους οποίουςσυγκαταλέγονται:
  • κ. Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντήςτης Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGENER)     
  • o κ. Tom Maes, Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας επί ζητημάτων ενέργειας στοΣυμβούλιο Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (“CEER”), καθώς και στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (“ACER”)
  • ο κ. Christof Schoser,Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κρατικών Ενισχύσεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCOMP)    
  • η Καθηγήτρια κ. Leigh Hancher, Διευθύντρια Ερευνών του ‘Florence School of Regulation’
    • ο κ. Alberto Pototchnig, Διευθυντής του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER)
    • ο Καθηγητής J. Mohr, Δικαστής στο ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο εκδίκασης ενεργειακών διαφορών και πολλοί άλλοι.
Στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος του Συνεδρίου τίθενται τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα για την αγορά ενέργειας της ΕΕ:
·         το πρώτο αφορά τις γεωπολιτικές επιρροές και τις προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
·         το δεύτερο αναφέρεται στη διασυνοριακή εγκατάσταση και λειτουργία αγωγών φυσικού αερίου με βάση τους κανόνες τους ενωσιακού δικαίου  
·         το τρίτο σχετίζεται μετην ενωσιακή αγορά υδρογονανθράκων και το εν εξελίξει σχέδιο αναδιάρθρωσης της ενωσιακής αγοράς φυσικού αερίου
·         το τέταρτο αφοράστη σχεδίαση μιας λειτουργικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ενωσιακό επίπεδο καθώς και στις συνεπόμενες προκλήσειςσχετικά με την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού και των βασικών αρχών της ενεργειακής ρύθμισης.
Το Συνέδριο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης να συμβάλει στη συγκρότηση ενός ανοικτού επιστημονικού διαλόγου υψηλότατου επιπέδου για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ενεργειακή αγορά, προσπάθεια η οποία έχει ήδη εμπνεύσει τη διοργάνωση των εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων των «Ενεργειακών Διαλόγων» κατά τα έτη 2014 και 2015, καθώς και του πρώτου διεθνούς Συνεδρίου «The Athens Conference on European Energy Law» το 2016.
Σε σχετική δήλωσή του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης κ. Αντώνης Μεταξάς αναφέρει: «Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο διοργανώνεται στη χώρα μας για δεύτερη συνεχή χρονιάμας προξενεί χαρά και συνιστά σημαντική εξέλιξη. Οι κορυφαίοι επιστήμονες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι πλέον προβεβλημένοι θεσμικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς θα έλθουν στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα αναλύσουν τα πλέον επίκαιρα διακυβεύματα του δικαίου ενέργειας και της ενεργειακής ρύθμισης. Αυτό προσδοκούμε να συνιστά μια μικρή συμβολή στην εξωστρέφεια της χώρας και της εγχώριας σχετικής ακαδημαϊκής παραγωγής και έρευνας.”
Για δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο, πατήστε εδώ. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι οι εταιρείες ΕΛΠΕ, ELPEDISON, ΔΕΣΦΑ και η δικηγορική εταιρεία «Μεταξάς & Συνεργάτες». Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το Energypress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου