Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Θ. Μουμουλίδης: Μία νέα πραγματικότητα είναι εφικτή στην Κοζάνη με το νέο ρόλο της ΔΕΗ

Ακόμη και μία πόλη μισού εκατομμυρίου θα μπορούσε να προκύψει στο χώρο που θα πρέπει αποκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Ν. Σβέρκο. 

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάνει τα 13 περιφερειακά συνέδρια ... Υπάρχει ουσιαστική προετοιμασία, με διάλογο που έχει προηγηθεί εδώ και μήνες, αλλά στρογγυλά τραπέζια με παρουσία επτά υπουργών», είπε ο κ. Μουμουλίδης.
 
«Εάν βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, θα έχει κερδίσει πάρα πολλά και το κυβερνητικό έργο αλλά και πολύ περισσότερο η κάθε περιοχή, αν κάποια αξιολογηθούν, δρομολογηθούν και μπουν σε μία διαδικασία υλοποίησης», όπως σημείωσε.
Πρόκληση τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο
 
Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης «είναι αναμφισβήτητα μία πρόκληση, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα νέο βηματισμό, αυτή είναι μία ειλικρινής διατύπωση και αυτό επιχειρεί να κάνει και αυτό το συνέδριο. Να συζητήσει σε βάθος τα προβλήματα, να αναδείξει προτάσεις, να προτείνει καινοτόμες δραστηριότητες, τελικά να επιλέξει ένα σχέδιο που να είναι βιώσιμο και δίκαιο για την ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα 10-15 χρόνια», συνέχισε ο κ. Μουμουλίδης.
 
«Πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές» για την περιοχή, όπως είπε. «Κατ' αρχήν ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Εύχομαι λοιπόν την Τετάρτη το βράδυ να υπάρχουν, έστω επιγραμματικά, πέντε στόχοι ...μία πυξίδα για να κινηθούμε όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιλέξουν πλέον μία κατεύθυνση. Έτσι την επόμενη πενταετία δεν θα κοιτάμε τι θα κάνει ο επόμενος δήμαρχος ή περιφερειάρχης, θα υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα. Και δεν θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση να ακυρώσει ... αλλά να συνεχίσει. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για την ελληνική πραγματικότητα».

Τέλος στις συνεχείς αλλαγές
 
«Κάθε καινούργια διοίκηση επιφέρει αλλαγές, άκριτα, αδικαιολόγητα, για άλλους λόγους ... χάνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Για εμάς ως περιοχή, θα έβαζα το θέμα της ενέργειας κυρίως, της ποιότητας ζωής, της ανεργίας, του πρωτογενούς τομέα, καθώς η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα γης και κτηνοτροφικά, που δεν αναδεικνύονται. Η ΔΕΗ αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης και στη νέα εποχή που θα περάσει η Επιχείρηση η περιοχή θα πρέπει να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς. Η άποψή μου είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό οικονομικό εταίρο, έχει πάρα πολλές δυνατότητες, περιμένουμε να δούμε τις επιλογές που θα υπάρξουν», συνέχισε ο κ. Μουμουλίδης.
 
Στην περιοχή όπως είπε υπάρχουν δύο θέματα: το πρώτο ότι δεν δημιούργησε ένα παράλληλο μοντέλο ανάπτυξης, έναν παράλληλο με τη ΔΕΗ πυλώνα. Η ΔΕΗ υπήρξε "μονοκαλλιέργεια" ... τη στιγμή που θα υπήρχε μία στοιχειώδης κρίση, θα είχε πρόβλημα η περιοχή. «Τώρα, ζούμε αυτή την περίοδο, ένα μεταβατικό στάδιο, κατά τη γνώμη μου πιο αισιόδοξο», κατά τον ίδιο.
 
«Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ μπορεί και ήδη έχει ανακοινώσει σειρά δραστηριοτήτων. Πέρα από την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ ή άλλων μονάδων, έχει ανακοινώσει σύμπραξη με τους Κινέζους για την δημιουργία των έξυπνων μετρητών, έχει μιλήσει για φωτοβολταϊκά πάρκα». 
 
Επίσης, «υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των αποκαταστάσεων (σ.τ.σ. στα ορυχεία) και των αποδόσεων των εδαφών στην κοινωνία. 200.000 στρέματα είναι μία καινούργια πραγματικότητα ... μπορεί να δημιουργηθεί από μία πόλη μισού εκατομμυρίου, μέχρι ό,τι υποδομές φαντάζεται κανείς, μία άλλη πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι αν θέλουμε με τις αποκαταστάσεις να δημιουργήσουμε μία άλλη προοπτική για το μέλλον της περιοχής. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης, μέσα από το διάλογο αυτό να επιχειρήσει την υπέρβαση, όχι τη διαχείριση ... και μπορεί να το κάνει», κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου