Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τις προσεχείς μέρες την περιοχή
όπου χτυπά η καρδιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τα λιγνιτικά ορυχεία της ΔΕΗ, από όπου, όμως, θα εξαγγείλει τη σταδιακή απανθρακοποίηση της ενεργειακής παραγωγής, αλλά και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα κρατήσει ζωντανή την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Η «Επένδυση» αποκαλύπτει τα κύρια σημεία του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας που αφορούν τον ενεργειακό τομέα και σε αυτά αναμένεται να σταθεί ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να σηματοδοτήσει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για επενδύσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Επένδυσης», οι ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα αφορούν τα εξής:
1. Ειδική κάρτα και παροχή άτοκων δανείων
Με κύριο στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, η κυβέρνηση προωθεί την επιδότηση της ενέργειας που καταναλώνουν, αλλά και την ενίσχυση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Ανάμεσα στις δράσεις που προωθούνται είναι η «κάρτα ενεργειακής φτώχειας». Θα έχει τη μορφή χρεωστικής κάρτας, στην οποία θα πιστώνονται ποσά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ευάλωτων καταναλωτών. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο περιλαμβάνει την επιδότηση και την παροχή άτοκων δανείων σε νοικοκυριά για τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους.
2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης
Η μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως, που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις χρεώσεις ΥΚΩ, είναι επίσης στους στόχους της κυβέρνησης μέσα από τις δρομολογούμενες επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, παύει η λειτουργία των ακριβών ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, προωθείται η διασύνδεση των Κυκλάδων, με την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της πρώτης φάσης (Λαύριο-Σύρος, Σύρο-Πάρος και Σύρος-Τήνος) αλλά και με το δεύτερο στάδιο (Πάρος-Νάξος, Νάξος-Μύκονος). Το τελευταίο έργο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική.
3. Θεσπίζονται ενεργειακοί συνεταιρισμοί
Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς ή τις ενεργειακές κοινότητες.
Κομβική παρέμβαση, όπως περιγράφεται στο κείμενο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», είναι η θεσμοθέτηση ενεργειακών συνεταιρισμών ή τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, που αναμένεται να δώσει ώθηση στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή αυτονομία και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, προωθώντας ταυτόχρονα την αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες, την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν λόγο στην προώθηση επενδυτικών εγχειρημάτων εκμετάλλευσης των τοπικών ενεργειακών πηγών με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την τοπική ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
4. Λιγότερος λιγνίτης - Ενίσχυση της ΔΕΗ
Τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια οικονομία που θα στηρίζεται όλο και λιγότερο στον άνθρακα, με ορίζοντα τη σταδιακή απεξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ΑΠΕ, στοχοθετεί το σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας.
Σύμφωνα με αυτό, η λιγνιτική παραγωγή θα βαίνει μειούμενη, θα παραμείνει ωστόσο σε ένα ελάχιστο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζονται ο εφοδιασμός, η άμυνα από διαταραχές στην αγορά ενέργειας και οι προσιτές τιμές. Στην «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τη θέση της ΔΕΗ. Ενισχύεται η στρατηγική θέση της εταιρείας, η οποία περνά μέσα από την αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της, με αιχμή του δόρατος την αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων, μέσα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.
5. Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής
Μέσα στο 2017 η κυβέρνηση θα προωθήσει την Εθνική Επιτροπή για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό, δημιουργώντας έναν αξιόπιστο μηχανισμό προκειμένου, μέσω των αναγκαίων επενδύσεων, να υλοποιηθούν οι στόχοι της χώρας όπως απορρέουν από τους συμφωνημένους στόχους για το 2020, καθώς και τους δεσμευτικούς στόχους για το 2030. Επιπλέον, η επιτροπή θα εξετάσει σενάρια με απώτερο χρονικό ορόσημο το 2050, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει την επίδραση της εκάστοτε τεχνολογικής λύσης στην εθνική οικονομία και στο ενεργειακό σύστημα.
6. Τέσσερις αγορές στην ηλεκτρική ενέργεια
Εντός του 2018, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναδιοργανώνεται πλήρως με τη λειτουργία επιμέρους αγορών, όπως είναι η Αγορά Επόμενης Ημέρας, η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά Εξισορρόπησης και η Προθεσμιακή Αγορά. Στόχος είναι η σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με τις διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα γειτονικές αγορές άλλων κρατών της Ε.Ε. και επόμενο βήμα ένα «χρηματιστήριο» ενέργειας.

 http://ependisinews.gr/blog/politiki/sta-skaria-i-karta-energeiakis-ftoxeias