Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σε Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ - ΔΕΥΑ για Χρέη 94 Εκατ. Ευρώ

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ με τους «μπαταξήδες» δήμους. Η εξόφληση των χρεών που οφείλουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τα οποία έχουν φτάσει σήμερα τα 94 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ που
αγγίζουν πλέον τα2,231 δις ευρώ.
Με επίκεντρο τους δήμους που έχουν τα μεγαλύτερα χρέη όπως η Ζάκυνθος, το Μεσολόγγι και η Κατερίνη και με δεδομένο ότι τα έσοδα των ΟΤΑ, ελέω μνημονίων, έχουν περιοριστεί σημαντικά, επιχειρείται να βρεθεί μια λύση, η οποία αφενός θα ικανοποιεί τη ΔΕΗ και αφετέρου θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους δήμους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μεσολογγίου όπου το ύψος του χρέους της ΔΕΥΑ, φτάνει τα 3,2 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι οφειλές για τις παροχές που είναι συνδεδεμένες με τη Μέση Τάση, οι οποίες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, αφορούν σε μια χρονική περίοδο περίπου πέντε ετών. Η ΔΕΗ παρότι είχε καταφύγει σε καταγγελία των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ), μετά από αίτηση του δήμου συνέχισε την παροχή ρεύματος.
Οι τοπικοί παράγοντες δεσμεύτηκαν ωστόσο, για την καταβολή των τρεχόντων λογαριασμών, την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης για την εξόφληση της οφειλής των 3,2 εκατ. ευρώ και την παροχή ρητής εγγύησης του δήμου Μεσολογγίου ώστε να παρέχεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα παρακράτησης των εισπραχθέντων δημοτικών τελών, για την αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών, στην περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής τους.
Η ΔΕΥΑ τους τελευταίους μήνες άρχισε να καταβάλλει τους τρέχοντες λογαριασμούς _ περίπου 95.000 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος έχει αποστείλει πρόταση στη ΔΕΗ για διευθέτηση του χρέους σε 120 δόσεις και καταβολή 5.000 ευρώ επιπλέον μηνιαίως. Επιπλέον, ο δήμος έχει προτείνει να καταβάλλει τα 475.000 ευρώ που χρωστάει στη ΔΕΥΑΜ – από τα χρήματα που θα λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Σεπτεμβρίου – προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρέος προς τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του δήμου Μεσολογγίου, αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση της αγωγής της ΔΕΥΑΜ κατά των "Ελληνικών Αλυκών ΑΕ", εταιρείας Δημοσίου Συμφέροντος, με την οποία ζητά 1,5 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων. Τα χρήματα, στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, θα δοθούν για την εξόφληση της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εγγύηση που ζητά η ΔΕΗ δεν μπορεί να δοθεί διότι το υπουργείο Εσωτερικών και η σχετική νομοθεσία δεν επιτρέπουν τη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών των δήμων. Αναμένεται η απάντηση της ΔΕΗ στις προτάσεις του δήμου Μεσολογγίου.
Παράλληλα, ο δήμος έχει καταθέσει ώριμες μελέτες στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες προκειμένου το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος θα μειωθεί κατά 50%, καθώς σήμερα λόγω παλαιότητας του δικτύου και των μεγάλων απωλειών, τα αντλιοστάσια πρέπει να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.
Σύμφωνα με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ),σκοπός είναι να επιτύχει για όλες τις προβληματικές ΔΕΥΑ διακανονισμούς βιώσιμους ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι δήμοι και η ΔΕΗ. Άλλωστε και η ΔΕΗ, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει στους συγκεκριμένους φορείς ότι θα δώσει άλλη μια ευκαιρία παρέχοντάς τους νέα προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου