Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Θα διεκδικήσει μονάδες της ΔΕΗ ο νέος Όμιλος Μυτιληναίου; - Ε. Μυτιληναίος: Πιο δυναμική η πορεία της ΜΕΤΚΑ

Θα διεκδικήσει μονάδες της ΔΕΗ ο νέος Όμιλος Μυτιληναίου; - Ε. Μυτιληναίος: Πιο δυναμική η πορεία της ΜΕΤΚΑ 
Πυρήνας εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα ο Όμιλος
Ηταν καλοκαίρι του 1998 όταν ο όμιλος Μυτιληναίου πραγματοποιούσε την πρώτη μεγάλη εξαγορά του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η ΜΕΤΚΑ έφευγε διαμέσου χρηματιστηρίου από τα χέρια του επιχειρηματία Κουκόλη και πέρναγε στον έλεγχο του Μυτιληναίου.
Από τότε η ΜΕΤΚΑ έγραψε την δική της χρυσή ιστορία για τον όμιλο. Τον στήριξε συνολικά σε δύσκολες περιόδους και εξελίχθηκε σε μια διεθνούς εμβέλειας εταιρία που πήρε μεγάλα έργα σε διεθνές επίπεδο.
Είναι όμως το τέλος εποχής για μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές μιλούσαν για το δίδυμο Μυτιληναίου – ΜΕΤΚΑ.
Από σήμερα 7/7/2017 η ΜΕΤΚΑ δεν θα διαπραγματεύεται αλλά οι μέτοχοί της θα είναι και αυτοί μέτοχοι του ομίλου Μυτιληναίου.

 Ο νέος όμιλος Μυτιληναίου με όλες τις θυγατρικές πια μέσα στην μια και μοναδική μετοχή αυτή του Μυτιληναίου εισέρχεται στη νέα εποχή που θα χαρακτηριστεί από τα εξής:
-    Την μεγαλύτερη διαφάνεια προς τους επενδυτές με συγκρότηση μιας ενιαίας εταιρικής οντότητας που διαθέτει ίδια κεφάλαια 1,3 δις ευρώ.
-    Το υψηλό free float που προσεγγίζει το 75% αν ακολουθηθεί από μια λελογισμένη αύξηση της κεφαλαιοποίησης τον καθιστά ισχυρό υποψήφιο για την είσοδο στον MSCI Greece.
-    Oι ξένοι θεσμικοί διαθέτουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου και οι Έλληνες το 10%.
Η Fairfax διαθέτει το 5% και η Fidelity συνολικά το 3%.

Μυτιληναίος: Η ΜΕΤΚΑ ως Business Unit της Μυτιληναίος θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία

Ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της ΜΕΤΚΑ στον Όμιλο Μυτιληναίος και την απόσυρση του ονόματός της από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε σήμερα:
«Η ΜΕΤΚΑ, ως Business Unit της Μυτιληναίος, θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος αναφέρει στη δήλωσή του:
«Πριν 20 ακριβώς χρόνια, το καλοκαίρι του 1997, με την υποστήριξη του διακεκριμένου χρηματιστή Σπύρου Μπέλλου, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη μεγάλη επιθετική εξαγορά εισηγμένης εταιρείας από άλλη εισηγμένη.  
Η μόλις προ 3 ετών (1995) εισαχθείσα στο Χ.Α. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., το Δεκέμβριο του 1998 είχε ολοκληρώσει την εξαγορά της βιομηχανικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ, εισηγμένης στο Χ.Α. από το 1972.
Από την πρώτη στιγμή το “τιμόνι” της ΜΕΤΚΑ ανέλαβε ο άξιος οραματιστής και απόλυτα στοχοπροσηλωμένος Γιάννης Μυτιληναίος, ο οποίος με τη σφιχτή και ικανή ηγετική ομάδα που δημιούργησε, έφτιαξε ένα από τα πιο αυθεντικά success stories της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας.
Η ΜΕΤΚΑ που από σήμερα περιλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες βασικές θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο ενιαίο εταιρικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., είναι σήμερα 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το 1998, έχει 29 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία και απασχολεί υπερδιπλάσιους εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους μηχανικούς.
Όλα αυτά τα χρόνια, η ΜΕΤΚΑ, το διαμάντι του Ομίλου, όπως συνήθιζα να την αποκαλώ, έστησε την Ελληνική σημαία σε 29 διαφορετικές χώρες και αγορές, με αποτέλεσμα το 2011 να ανακηρυχθεί στην πρώτη 10αδα βάσει κύκλου εργασιών των εταιρειών EPC που ειδικεύονται σε ενεργειακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο!
Είναι πλέον βάσιμη η προσδοκία ότι και στην ίδια της τη χώρα, η ΜΕΤΚΑ, ως Business Unit της Μυτιληναίος, θα έχει ανάλογη και ακόμα πιο δυναμική πορεία με αυτή στο εξωτερικό, μετά και την ολοκλήρωση της εκτεταμένης έρευνας των αρμόδιων αρχών, που αίρουν αντιξοότητες στον κατασκευαστικό κλάδο.
Στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2017, οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ, με συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων που ανήλθε σε 82,9%, ψήφισαν να ενταχθεί η εταιρεία στο ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στο πλαίσιο της νέας μεγάλης και Ευρωπαϊκού επιπέδου οντότητας που δημιουργήθηκε.
Η δυναμική του ενιαίου σχήματος η σύσταση του οποίου ολοκληρώθηκε τυπικά σήμερα, επιβεβαιώθηκε με τον πιο εύλογο τρόπο με την επιτυχία του μεγαλύτερου Ελληνικού Ομολόγου, ύψους 300 εκατομμυρίων πριν 10 ημέρες.
Το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένει όμως  άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του».

Οι πιθανές στρατηγικές

Ο Όμιλος είναι εμφανές ότι έχει σαν στόχο μια νέα σημαντική μεγέθυνση διαμέσου μιας ακόμα σημαντικής εξαγοράς που είναι πιθανό να προέλθει από την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Το βέβαιο είναι ότι θα ετοιμαστεί ενδελεχώς για ένα μεγάλο άλμα.
Ποιο θα είναι αυτό; Ο πρώτος κλάδος που έρχεται είναι οι λιγνιτικές μονάδες.
Εδώ όμως το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από το market test, τους όρους αλλά και τις μονάδες που η ΔΕΗ θα βγάλει προς πώληση.
Χωρίς να είναι γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες δεν μπορεί κανείς να πει περισσότερα.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να πετύχει η πώληση των λιγνιτικών παρά το γεγονός ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Ανάλογα με το ποιές ποιοτικές μονάδες βγουν προς πώληση θα κινηθεί και ο Όμιλος που ενδεχομένως αποκτήσει πλεονέκτημα στην πρωτοβουλία των κινήσεων λόγω απουσίας ξένων.
Για παράδειγμα άλλη αξία έχει η Μεγαλόπολη και άλλη η Καρδιά, όμως ένα χαρτοφυλάκιο σε καλές τιμές θα μπορούσε υπό όρους να συζητηθεί.
Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η μεγάλη κόντρα κυβέρνησης και Κομισιόν για τις υδροηλεκτρικές, που δεν αποκλείεται να κρίνει την οριστική έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων.
Μπορεί η παλιά τεχνολογία να έχει τα δικά της μειονεκτήματα όμως μια ανταγωνιστική διαχείριση θα μπορούσε να απελευθερώσει τον εκάστοτε παραγωγό ενέργειας μονάδων φυσικού αερίου από τις ομηρίες των μηχανισμών ευελιξίας και να του δώσει μια αυξημένη διείσδυση στο σύστημα, που πολύ καλά ξέρουμε ότι το περασμένο χειμώνα άφησε αναπάντητα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Από εκεί και πέρα ο τομέας του φυσικού αερίου είναι ένα άλλος κλάδος που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, καθώς ο όμιλος έχει φέρει αρκετά φορτία LNG, όπως επίσης και αέριο από το Σιδηρόκαστρο.
 
 Οι εξαγορές του Ομίλου έχουν τέσσερα χαρακτηριστικά:
-    Πρώτον «βγάζουν από την μύγα ξύγκι».
-    Δεύτερο βλέπουν ο,τι δεν βλέπουν άλλοι ,όπως έγινε με το Αλουμίνιον της Ελλάδος.
-    Τρίτον χαρακτηρίζονται από τολμηρές κινήσεις που τώρα θα αποβλέπουν στην ολοκλήρωση των δομών ενός ενεργειακού ομίλου, ο οποίος έχει αποκτήσει πόδι και στη ναυτιλία.
-    Τέταρτον διαθέτει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια στην ιστορία του για επεκτατικές κινήσεις.

Μακροπρόθεσμα ο Ομιλος Μυτιληναίος με 142,9 εκατ μετοχές και κεφαλαιοποίηση στις τρέχουσες τιμές 1,186 δις έχει μεγάλα περιθώρια και μπορεί να γράψει νέο υψηλό στην κεφαλαιοποίησή του.
Όμως δεν θα είναι ένα εύκολο case καθώς τείνει να εξελιχθεί σε ένα βιομηχανικό και ενεργειακό conglomerate.
Θεωρητικά θα μπορέσει να κυριαρχήσει σε όλους τους ενεργειακούς τομείς και να έχει ένα σημαντικό hedging μεταξύ των δραστηριοτήτων του.
Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ωφελήσει την ενεργειακή ζήτηση, ενώ οι ανάγκες για ανταγωνιστικές τιμές στην βιομηχανία και το retail σύντομα θα διαφοροποιήσουν σημαντικά τον ανταγωνισμό.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου