Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – Οι μειώσεις, αλλά και οι αυξήσεις που θα επέλθουν στους λογαριασμούς

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – Οι μειώσεις, αλλά και οι αυξήσεις που θα επέλθουν στους λογαριασμούς 
Η ανάκτηση των εσόδων για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ, θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας και θα είναι οπισθοβαρής
Σήμερα Παρασκευή (28/7) ή το αργότερο τη Δευτέρα κλείνει η ΡΑΕ οριστικά το «φάκελο» των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) τόσο ως προς το σκέλος των ανακτήσιμων εσόδων παρελθόντων ετών, όσο και ως την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων κλιμάκων για τις χρεώσεις στους καταναλωτές.
Τα ανακτήσιμα έσοδα για τη ΔΕΗ της περιόδου 2012 - 2015 φαίνεται να περιορίζονται από τα 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ στα 350 - 400 εκατ. ευρώ.
Η ανάκτηση σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2018 και σε ορίζοντα πενταετίας και θα φέρει μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Στόχος της ΡΑΕ είναι μια οπισθοβαρής ανάκτηση του ποσού, υπολογίζοντας στη μείωση του κόστους των ΥΚΩ που θα προκύψει από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Με αυτό το σκεπτικό οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από το κόστος των ΥΚΩ για τα έτη 2012 - 2015 θα μετατεθούν για τα τελευταία έτη της πενταετίας όπου το συνολικό κόστος των ΥΚΩ θα είναι λόγω των διασυνδέσεων περιορισμένο, μεταφέροντας στα πρώτα έτη την κατά το δυνατόν ελάχιστη επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Επιβάρυνση μόνο για το υπερβάλλον τμήμα της κατανάλωσης

Παράλληλα η ΡΑΕ ολοκληρώνει την πρότασή της προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την νέα μεθοδολογία χρεώσεων των ΥΚΩ με στόχο την διόρθωση των άδικα σήμερα επιβαρύνσεων από τις αυξημένες χρεώσεις όταν η κατανάλωση ρεύματος ξεπερνά ορισμένα όρια.
Η ΡΑΕ θα εισηγηθεί μεθοδολογία που θα διατηρεί την κλιμακωτή χρέωση που ισχύει και σήμερα με κάποιες αλλαγές ως προς το εύρος αυτών, αλλά ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση της επόμενης κλίμακας μόνο για την ποσότητα ενέργειας που υπερβαίνει την προηγούμενη και όχι από την πρώτη κιλοβατώρα όπως συμβαίνει σήμερα.
Αν κάποιος καταναλώνει σήμερα 2.000 κιλοβατώρες και η κατανάλωσή του αυξηθεί έστω για 2 κιλοβατώρες θα πληρώσει αυξημένη χρέωση για ΥΚΟ για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ με βάση τη νέα μεθοδολογία μόνο για τις 2 επιπλέον κιλοβατώρες.
Επομένως, με το νέο σύστημα οι λογαριασμοί θα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότεροι.
Σήμερα ισχύουν τέσσερις διαφορετικές κλίμακες καταναλώσεων και χρεώσεων ΥΚΩ αντίστοιχα ως εξής:
• Για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση ανέρχεται σε 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα
• Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, μεταξύ 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση ανεβαίνει σε 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα
• Στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα
•Και στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η τιμή μονάδας των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου