Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Αναπροσαρμόζουν τιμολόγια και προσφορές οι εναλλακτικοί πάροχοι – Προβληματίζει τη ΔΕΗ η έκπτωση του 15%

Αναπροσαρμόζουν τιμολόγια και προσφορές οι εναλλακτικοί πάροχοι – Προβληματίζει τη ΔΕΗ η έκπτωση του 15% 
Αιτία της αλλαγής της εμπορικής τους πολιτικής αποτελεί η άνοδος της Οριακής Τιμής Συστήματος που έφτασε κοντά στα 100 ευρώ/Mwh μέσα στον Νοέμβριο
Ακριβότερα γίνονται σταδιακά τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές τόσο της μέσης όσο και της χαμηλής τάσης.
Οι εμπορικοί διευθυντές των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας αλλάζουν τα σχέδια τους όπως και τα τιμολόγια, τα οποία πλέον προσφέρονται σε υψηλότερες τιμές με τις προσφορές που τα συνοδεύουν είτε να φεύγουν είτε να περιορίζονται. Η βασική αιτία της μεταβολής των τιμολογίων είναι η τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ που διαμόρφωσε την τιμή στα 45,25 ευρώ ανά Mwh, η οποία με τη σειρά της ώθησε χθες τη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος στα 88 ευρώ ανά Mwh.
Να σημειωθεί ότι μέση τιμή της ΟΤΣ του Νοεμβρίου σε σχέση του Οκτωβρίου θα είναι αυξημένη έως 50%, όταν η μέση τιμή του Οκτωβρίου ήταν στα 54,89 ευρώ ανά Mwh.
Η μέση ημερήσια τιμή της ΟΤΣ κινείται σταθερά πάνω από τα 55 ευρώ ανά Mwh και έφθασε μέχρι και τα 99 ευρώ στις 18 Νοεμβρίου.  
Οι συνθήκες στην Ευρώπη και στην Ανατολική Ευρώπη έχουν ανεβάσει την ΟΤΣ υψηλότερα των 55 ευρώ ανά Mwh.
Η άνοδος της ΟΤΣ στις διεθνές αγορές δεν διευκολύνει τις εισαγωγές ρεύματος που θα συνέβαλλαν στην συγκράτηση του κόστους.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πλέον η μέση τάση έχει κόστος πάνω από τα 60 ευρώ ανά Mwh εξαιτίας της δημοπρασίας ΝΟΜΕ του περασμένου Οκτωβρίου, τη στιγμή που πριν τη δημοπρασία το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 50 ευρώ.
Εμπορικός διευθυντής εναλλακτικού παρόχου υποστηρίζει ότι οι νέοι πελάτες παίρνουν υψηλότερο τιμολόγιο που μπορεί να φθάσει στα 63 με 64 ευρώ ανά Mwh, ενώ οι παλαιότεροι πελάτες της μέσης τάσης με μεγάλες καταναλώσεις ενδεχομένως να γίνουν αποδέκτες μιας νέας πρότασης από τον πάροχό τους.
Πρόταση που είτε θα πρέπει να την αποδεχθούν είτε θα γίνει μονομερώς αλλαγή του τιμολογίου μιας και αυτό προβλέπεται από την σύμβαση σε περίπτωση μεταβολής της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Οριακές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια

Αλλαγές των τιμολογίων αναμένονται και στα οικιακά τιμολόγια εξαιτίας της ανόδου του κόστους.
Αυτά διαμορφώνονται πλέον υψηλότερα των 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα που προσέφεραν αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι.
Στέλεχος εταιρείας εκτιμά οι ιδιώτες πάροχοι θα ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά τα τιμολόγιά τους, καθώς τα μικρά μερίδια αγοράς που ελέγχουν τους επιτρέπει προς το παρόν να αναλάβουν μέρος του επιπρόσθετου κόστους.
Ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα οι 8 στους 10 καταναλωτές είναι πελάτες της ΔΕΗ και επομένως αυτή είναι που καλείται να αναλάβει την μεγαλύτερη επιβάρυνση. Έτσι, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διοίκηση της ΔΕΗ να μειώσει την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες ή σε αντίθετη περίπτωση να περιορίσει περαιτέρω το περιθώριο κέρδους της.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου