Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Δυσμενείς οι προβλέψεις της ΡΑΕ για το χειμώνα – Τα μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνου επάρκειας

 
Στα μέτρα που έχει λάβει η ΡΑΕ εν όψει του χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με τα περσινά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Μπουλαξής, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του
ΙΕΝΕ.
Όπως είπε ο κ. Μπουλαξής, τα στοχεία που υπάρχουν για το χειμώνα είναι δυσμενή.
Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι τα νερά φέτος στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι χαμηλά, κάτι που αποστερεί δυνατότητες που ήταν καθοριστικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πέρυσι. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα νερά και στις γειτονικές χώρες, όπου μάλιστα και γενικά η παραγωγή δεν είναι μεγάλη, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.
Δεδομένο είναι και το πρόβλημα που προκαλείται από την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τα πυρηνικά της Γαλλίας, τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν επανέλθει.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΡΑΕ κατέληξε, μετά τη μελέτη επικινδυνότητας που εκπόνησε, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
-Ενεργοποιείται άμεσα ο όρος που υπάρχει στις συμβάσεις του ηλεκτροπαραγωγών για εναλλακτικό καύσιμο (μπορεί να είναι και αποθηκευμένο απόθεμα LNG)
-Ενοικίαση πλοίου LNG, το οποίο θα είναι κοντά στη Ρεβυθούσα το δίμηνο Ιανουρίου-Φεβρουαρίου, με το κόστος της υπηρεσίας να καλύπτεται από το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού.
-Μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς, όπως μείωση ορίων ανοχής στην εξισορρόπηση, συμβάσεις των προμηθευτών με τους μεγάλους καταναλωτές (κυρίως ηλεκτροπαραγωγούς) και τις ΕΠΑ, διασφάλιση ημερησίων ποσοτήτων ώστε να καλύπτεται το 80% της πλήρους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και 100% κάλυψη των ευάλωτων καταναλωτών
-Δε θα βγουν σε συντήρηση οι λιγνιτικές μονάδες αυτή την περίοδο
-Μηχανισμοί διακοψιμότητας (ο ένας υπάρχει , η έγκριση του άλλου αναμένεται)
Ο κ. Μπουλαξής ολοκλήρωσε τη σχετική αναφορά λέγοντας ότι η ΡΑΕ ευελπιστεί πως με αυτά τα μέτρα εξασφαλίζεται ότι το συνολικό κόστος δεν θα φτάσει τα ύψη του προηγούμενου χειμώνα, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί να τα πράγματα είναι χειρότερα.

 https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου