Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Σταθάκης: Αισιοδοξία για την αξιολόγηση-Πρόοδος στα ενεργειακά

 Σταθάκης: Αισιοδοξία για την αξιολόγηση-Πρόοδος στα ενεργειακά - Κεντρική Εικόνα/Video Την αισιοδοξία του για την πορεία της αξιολόγησης εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στο Realfm. «Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αξιολόγησης. Θα κλείσει όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα από τη διαδικασία, μέχρι τον Ιανουάριο.
Τα ενεργειακά ζητήματα έχουν προχωρήσει μετά τις
συναντήσεις και τις απευθείας επικοινωνίες με τη DG Comp. Δύο είναι τα θέματα αιχμής, όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα:
Το πρώτο θέμα αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Υπάρχει καταρχάς συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η διαδικασία. Αναφέρομαι στις μονάδες της Μεγαλόπολη και της Μελίτη. Σημαντική εξέλιξη είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια.
Η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία, όπως και άλλες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Η ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση μονάδων, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ενέργειες, «αντισταθμιστικά», ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. Λίγο υπομονή και θα δείτε ότι η συμφωνία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι αρκετά καλή», σημείωσε σχετικά ο κ. Σταθάκης. 
Η τελική συμφωνία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Τεχνικά η συμφωνία έχει ήδη κλείσει κατά τις επαφές που είχε πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο του υπουργείου στις Βρυξέλλες και το καλάθι περιλαμβάνει τις μονάδες Μελίτη Ι, άδεια για  Μελίτη ΙΙ, Μεγαλόπολη 3 & 4 . Σύμφωνα με πηγές οι οποίες λαμβάνουν μέρος στη διαπραγμάτευση το κλίμα είναι θετικό τόσο για την τελική έκβαση όσο και για το θέμα της παράτασης ζωής των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς (από 17.500 σε 32.000 ώρες).
Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Τη θέση ότι δεν απορρέει θέμα πώλησης μονάδων από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβριο του 2016 επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στη Φλώρινα.
«Το ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ είναι εθνικό και όχι τοπικό. Γιατί πολλές φορές και κατά καιρούς και εσχάτως υπάρχουν παρερμηνείες ανάλογα με το που γυρίζει η μπίλια. Η ΓΕΝΟΠ μαζί με τα σωματεία και τα μέλη της από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκαν στο πρώτο σχέδιο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβριο του 2016 για τη ΔΕΗ δεν περιέχει καμία υποχρέωση για πώληση λιγνιτικών μονάδων (στη Μεγαλόπολη και αλλού). Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι προκειμένου να αρθούν οι δυσμενείς για τον ανταγωνισμό συνέπειες των κρατικών μέτρων που έχει διαπιστώσει η Επιτροπή το 2008 και το 2009, η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης, Βεγόρας μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις πλην της ΔΕΗ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης.
Κινητοποιήσεις την Τρίτη κατά της πώλησης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφάσισε το συντονιστικό όργανο της Μεγαλόπολης , η οποία θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 13:00 στο Υπουργείο Ενέργειας.
Επίσης προγραμματίζεται και συγκέντρωση στην Μεγαλόπολη για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, ημέρα του εορτασμού του Πολιούχου της Πόλης Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά την λήξη της Θείας Λειτουργίας και της περιφοράς της εικόνας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και ειδικότερα τις Μονάδες 3η και 4η στην Μεγαλόπολη και την Μονάδα Μελίτη Ι και τη άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα.
Για την Μεγαλόπολη και την Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ και δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της πώλησης.
  • Να μην ξεπουληθεί άλλη μια Δημόσια Επιχείρηση που χτίστηκε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.
  • Να μη ζήσουμε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος όπως έγινε και σε άλλες χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια.
  • Να μην θυσιαστεί άλλο ένα κοινωνικό αγαθό και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών.
  • Να μην εξαφανιστεί κάθε δυνατότητα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων στις περιοχές εξόρυξης».

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως: Μεγάλο πλήγμα η πώληση της ΔΕΗ
Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη έστειλε ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κ. Ιερεμίας, με την οποία κάνει αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στην Μεγαλόπολη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
«Η ΔΕΗ έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική ζημιά στην περιοχή επί πολλά έτη και έχει καταστήσει επισφαλή την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και ιδιαιτέρως των νέων παιδιών. Όλοι όμως δεικνύουμε ανοχή γι’ αυτό αλλά θα πρέπει από την μεριά της η επιχείρηση να κάνει το παν προκειμένου να αποζημιώνει την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα μ όποιον τρόπο μπορεί. Αντ’ αυτού όμως φοβούμαστε ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του δυναμικού των εργαζομένων, το οποίο θα αποτελέσει μια ακόμα πληγή για την περιοχή μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ιερεμίας.

Πένη Χαλάτση
http://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου