Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Σταθάκης: Από τη νέα χρονιά το market test για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Σταθάκης: Από τη νέα χρονιά το market test για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ 
Της Μαριάννας Τζάννε
Αισιόδοξος ότι οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά ζητήματα, θα κλείσουν σύντομα εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση του με τους
θεσμούς.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ζήτημα της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ έχει κλειδώσει, και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα αντισταθμιστικά που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την παράταση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς στις 32.000 ώρες λειτουργίας, από τις 17.500 που έχουν σήμερα. Ανάλογο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε απορριφθεί στο παρελθόν από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζητεί -αφού προχωρήσει η αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ- την αναθεώρηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται από την εταιρεία σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Όσον αφορά στο market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο θα αναδείξει και το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Στο πακέτο περιλαμβάνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4), η Μελίτη 1 και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Αχλάδα, στη Βεύη και στο Κλειδί.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) έως το Σάββατο.
 http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου