Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Euractiv: Η Ελλάδα λέει "ναι" στον άνθρακα παρά τις νομικές εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν οι λιγνιτικές της μονάδες

Euractiv: Η Ελλάδα λέει "ναι" στον άνθρακα παρά τις νομικές εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν οι λιγνιτικές της μονάδες 
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του κλίματος του άνθρακα είναι σχεδόν αδιάκριτες, παρόλο που χαρακτηρίζονται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή
Η παράνομη ρύπανση από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι τελευταίες μονάδες που αντιμετωπίζουν νομικές υποθέσεις βρίσκονται στην Ελλάδα, υποστηρίζει με δημοσίευμά του το Euractiv.
Ήρθε η ώρα όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να προχωρήσουν πέρα από την πιο βρώμικη πηγή ενέργειας.
Η Ευρώπη είδε ένα κύμα απόρριψης του άνθρακα που ανακοινώθηκε αυτό το έτος μόνο.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξασθενεί και η φήμη του άνθρακα ως βασικός υπεύθυνος για το κλίμα, καθιστά όλο και λιγότερο εύκολο να δικαιολογηθεί ως πηγή ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Γαλλία έχουν αναλάβει τη δέσμευση να τον καταργήσουν το 2030 ή αργότερα την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα.
Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, είναι μεταξύ των χωρών που κρέμονται στο παρελθόν.
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του κλίματος του άνθρακα είναι σχεδόν αδιάκριτες, παρόλο που χαρακτηρίζονται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή.
Η επιδείνωση των ξηρασιών, των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών και των καταιγίδων κατά τα τελευταία χρόνια συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια να από τον άνθρακα φαίνεται πιό πιεστική από ποτέ.
Κι όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Η Ιταλία και η Πορτογαλία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε παρόμοια θέση με την Ελλάδα, έκοψαν τους δεσμούς με τον άνθρακα, θέτοντας τέλος στην κατανάλωση άνθρακα (2025 και 2020 αντίστοιχα).
Στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, όπου η ξηρασία και οι πλημμύρες αποτελούν πραγματικές απειλές για την ιδιοκτησία και τη γεωργία, δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου