Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στρατηγικοί κακοπληρωτές, δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου με βίλες και λογαριασμούς στο εξωτερικό, διαμερίσματα που τροφοδοτούν παράνομα πολυκατοικίες, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που προέκυψαν από τους ελέγχους που διενέργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ. Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά σε εξόφθαλμα
παράτυπες ή παράνομες περιπτώσεις οφειλετών, αλλά και σε δικαιούχους των ειδικών εκπτώσεων που ισχύουν για κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών, τα φέσια προς την επιχείρηση παραμένουν αμείωτα, παρά τις ρυθμίσεις και τα κίνητρα που θεσπίστηκαν. Η αδυναμία να περιοριστούν τα "φέσια" σε συνδυασμό με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ενοχοποιούνται και για το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, η ΔΕΗ στο εξάμηνο ανακοίνωσε λειτουργικές ζημιές, ενώ συνεχίζει να εμφανίζει υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και άλλους συναλλασσόμενους.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την αναδρομική καταβολή των εκκρεμών ποσών από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 2012-2016, ύψους 360 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των οφειλών αυτών, αν και μνημονιακή υποχρέωση, θα μπορούσε να καταβληθεί τμηματικά στη ΔΕΗ, εντούτοις αποφασίστηκε να δοθεί εφάπαξ σε μία δόση από το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην εταιρεία, αλλά και να μην υπάρξει επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Προσέλαβε σύμβουλο
Ενόψει της αδυναμίας της ΔΕΗ να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές, αλλά και να αντιμετωπίσει τους κακόπιστους κακοπληρωτές, η ΔΕΗ προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου που θα καταρτίσει και θα εφαρμόσει πλάνο για τη διαχείριση και περιορισμό των οφειλών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία έφταναν τα 2,811 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 2,146 δισ. ευρώ αφορούσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χαμηλής τάσης, 259 εκατ. ευρώ της Μέσης Τάσης και 406 εκατ. ευρώ της Υψηλής Τάσης.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,53 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,05 δισ. από τη Χαμηλή Τάση, 182 εκατ. από τη Μέση Τάση και 298 εκατ. ευρώ από την Υψηλή Τάση. Δηλαδή έχουμε 83% αύξηση μέσα σε μόλις 3 χρόνια.
Και, βέβαια, αυτές οι οφειλές είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, υπό την έννοια ότι σημαντικός αριθμός οφειλετών προστατεύεται από το κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτήν τη στιγμή στο ΚΟΤ είναι ενταγμένοι 348.637 πελάτες που οφείλουν συνολικά 365,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό μόνο 115,77 εκατ. ευρώ είναι διακανονισμένα, ενώ τα υπόλοιπα 249,73 εκατ. είναι εκτός διακανονισμών. Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουμε έκρηξη των οφειλών με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κοινωνικού τιμολογίου ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ανοχής που ακολουθήθηκε, ωστόσο, οδήγησε σε αύξηση 270% των οφειλών μόνο από κοινωνικό τιμολόγιο.
Αποκάλυψη: Τι βρήκαν οι έλεγχοι
Το "Κ" αποκαλύπτει συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις παράτυπων ηλεκτροδοτήσεων και πελάτες που παράτυπα υπάγονται στο ΚΟΤ και προστατεύονται από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για υποθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τον περασμένο μήνα, ενώ το "Κ" έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία και τους αριθμούς παροχών. Συγκεκριμένα, οι δέκα πλέον κραυγαλέες υποθέσεις που εντοπίστηκαν είναι:
1. Βίλα 972 τετραγωνικών στην Κηφισιά, ο ιδιοκτήτης της οποίας έχει δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού. Ο ιδιοκτήτης εμφανίζει χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο.
2. Βίλα έκτασης 214 τμ στην Κηφισιά έχει δηλωθεί 125 τ.μ. στο Ε1 ώστε ο ιδιοκτήτης να εντάσσεται στο κοινωνικό λόγω χαμηλού εισοδήματος.
3. Βίλα 295 τ.μ. στα Βριλήσσια ηλεκτροδοτείται με ΚΟΤ, καθώς ο πελάτης της ΔΕΗ δηλώνει φιλοξενούμενος στο ακίνητο και ο ίδιος εμφανίζει χαμηλό εισόδημα.
4. Βίλα 278 τ.μ. στην Εκάλη ηλεκτροδοτείται με ΚΟΤ καθώς ο πελάτης της ΔΕΗ δηλώνει φιλοξενούμενος. Ο ίδιος εμφανίζεται να φιλοξενεί συνεπώνυμή του.
5. Βίλα 220 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό έχει καταθέσει έγγραφο οξυγονοθεραπείας για ένοικο που δεν έχει ΑΦΜ. Οι καταναλώσεις της βίλας ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες κιλοβατώρες και η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι 13.238 ευρώ.
6. Βίλα 227 τ.μ. στην Κηφισιά που ανήκει σε μέλος εφοπλιστικής οικογένειας και κατανάλωση 8.262 κιλοβατώρες στο τετράμηνο εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 12.655 ευρώ.
7. Βίλα 221 τ.μ. στην Κηφισιά, επίσης μέλους εφοπλιστικής οικογένειας, με κατανάλωση 10.500 κιλοβατώρες, έχει ληξιπρόξεσμη οφειλή 10.406 ευρώ.
8. Ακίνητο 50 τ.μ. στο Ν. Ηράκλειο και κατανάλωση 9.000 κιλοβατώρες, ενταγμένο στο ΚΟΤ, εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 25.262 ευρώ. Μετά από έρευνα της ΔΕΗ διαπιστώθηκε ότι μέσω της παροχής ηλεκτροδοτείται ολόκληρο τριώροφο.
9. Κατοικία 760 τ.μ. στην Καστέλα έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ. Η δικαιούχος που δηλώνει φιλοξενούμενη σε μέρος της κατοικίας (30 τετραγωνικά) εμφανίζει κατανάλωση 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο.
10. Βίλα στη Δροσιά που δηλώνεται στη ΔΕΗ 180 τετραγωνικά στην Εφορία δηλώνεται 480 τετραγωνικά. Εμφανίζει ληξιπρόθεσμη οφειλή 22.869 ευρώ και κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες.
Τι είναι το ΚΟΤ
Περίπου 700 χιλιάδες καταναλωτές είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ή έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι.
Υπάρχουν 6 κατηγορίες δικαιούχων που περιλαμβάνουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, άτομα με αναπηρίες ή που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Η χρέωση για το ΚΟΤ είναι κλιμακωτή και έως 70% φθηνότερη από το κανονικό τιμολόγιο.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου