Tο γόρδιο δεσμό για την κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ καλείται να λύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς οι θεσμοί, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συνόλου των προμηθευτών ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ και των ιδιωτών, ζητούν ως τον Μάρτιο να καταργηθεί η περίφημη “χρέωση προμηθευτή” και
να αντικατασταθεί με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά περίπου 17%, λύση που ο υπουργός θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει, αφού η όποια αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τους καταναλωτές.
Η “χρέωση προμηθευτή¨ ήταν το μέτρο που αποφασίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, στόχος που επετεύχθη αλλά με σημαντική επιβάρυνση των προμηθευτών. Μόνον η ΔΕΗ υπολογίζει το σχετικό κόστος σε περίπου 370 εκατ ευρώ, ενώ σημαντικό ήταν και για τους ιδιώτες προμηθευτές.
Πέραν της άμεσης αυτής επίπτωσης, η χρέωση, το ΠΧΕΦΕΛ (Προσαύξηση Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ) όπως είναι η επίσημη ονομασία, επηρέασε αρνητικά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με συνέπεια η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να διαθέσει μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Ο σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρισμού, ΕΣΑΗ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τη χρέωση προμηθευτή για δομικές αδυναμίες της μεθοδολογίας, την οποία μάλιστα έχει χαρακτηρίσει «καινοφανή», αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα στις αναπτυγμένες και ώριμες αγορές ηλεκτρισμού του εξωτερικού. Επίσης έθεσε υπό αμφισβήτηση την επιστημονική βάση της, καθώς η χρέωση στηρίζεται στην «πρωτοφανή σύλληψητης δημιουργίας μιας νέας εικονικής Οριακής Τιμής Συστήματος μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάκτηση της δαπάνης των ΑΠΕ μέσω επιμερισμού της στους προμηθευτές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.
Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των φορέων ΑΠΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της χρέωσης, καθώς μέχρι σήμερα ήταν το μόνον μέτρο που κατάφερε να εξορθολογίσει τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και να εξομαλύνει ως ένα βαθμό τις πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ το 2015-16 είχαν φθάσει ως και τους 8 μήνες για τα φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στον κλάδο.
Πρόσφατα, ο ΛΑΓΗΕ, ο φορέας που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, είχε διαμηνύσει ότι η χρέωση προμήθειας δεν μπορεί να συνεχιστεί, προαναγγέλλοντας την κατάργησή της και την αντικατάσταση από άλλα μέτρα. Η λύση που ευνοούν ο ΛΑΓΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας είναι τα πράσινα πιστοποιητικά μέσω της λειτουργίας περιβαλλοντικής αγοράς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ωστόσο το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή του target model, είναι θεσμοί που δεν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του 2018. Γι΄αυτό άλλωστε και ο υπουργός κ. Σταθάκης πρότεινε στους δανειστές να διατηρηθεί η χρέωση προμήθειας ως το τέλος του επόμενου έτους, πρόταση που οι θεσμοί απέρριψαν, ζητώντας την κατάργηση του μέτρου το συντομότερο.
Ετσι, για να μείνει ισοσκελισμένος ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα πρέπει να εξευρεθούν περί τα 158 εκατ. ευρώ, τα οποία οι θεσμοί ζητούν να προέλθουν από την αύξηση του ΕΕΤΜΕΑΡ κατά περίπου 17% από τα σημερινά επίπεδα.
Μ.Π.
http://www.businessenergy.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου