Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Εντός της εβδομάδας συμφωνία επί της αρχής με τους θεσμούς για τα ενεργειακά. Το μεσημέρι το πρώτο ραντεβού

Αποτέλεσμα εικόνας για stauakhw 
Σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα.
Παράλληλα ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της αξιολόγησης εκτιμώντας ότι
θα κλείσει έως τον Ιανουάριο, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά, ενώ αναμένεται μια ακόμη την Παρασκευή. Ο υπουργός θα παρουσιάσει στους θεσμούς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την DG Comp.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι τα ενεργειακά ζητήματα έχουν προχωρήσει μετά τις συναντήσεις και τις απευθείας επικοινωνίες με την DG Comp σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στα δύο θέματα αιχμής: την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, “για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα”.
Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επισήμανε ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η διαδικασία, δηλαδή τη διάθεση των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τη συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια -διαδικασία που αφορά τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν (DG Envi) για την παράταση του χρόνου λειτουργίας του Αμυνταίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία αποτελούν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης στη Β. Ελλάδα. Ανέφερε ότι η ατζέντα περιλαμβάνει και “αντισταθμιστικά” μέτρα, ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “λίγο υπομονή και θα δείτε ότι η συμφωνία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι αρκετά καλή”.
Έτοιμοι για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου
Παράλληλα επισήμανε ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από 1.1.2018, για την οποία, όπως ανέφερε, “είμαστε έτοιμοι”. Μίλησε για αναδιάταξη των δύο εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη (ΕΠΑ) προσθέτοντας ότι επιδιώκεται να υπάρξει ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ και στη λιανική αγορά, αλλά σε μια επιχείρηση, όχι και στις δύο.
Σημειώνεται ότι για σήμερα το μεσημέρι η Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης έχει προγραμματίσει παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ.
Α.Ζ.
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου