Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Γ. Σταθάκης: Δημιουργούνται 2-3 νέες ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδοπουλου

Με την αποεπένδυση του λιγνίτη δημιουργούνται δύο ή τρεις νέοι πόλοι στην αγορά ηλεκτρισμού, ανέφερε προ ολίγου ο υπουργός ενέργεια Γ. Σταθακης μιλώντας στο 22ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ υπογράμμισε ότι πλαίσιο του μετασχηματισμού της αγοράς στόχος είναι η ΔΕΗ να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα μετασχηματισμενη, ως εταιρεία που θα παράσχει και υπηρεσίες με ισχυρότερη παρουσία στις ΑΠΕ.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στην αγορά τόνισε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τεθεί σε λειτουργία το ενεργειακό χρηματιστήριο το οποίο θα περιλαμβάνει 4 κατηγορίες αγορών (προθεσμιακή, ημερήσια, προημερήσια και εξισορρόπησης).
Παράλληλα ο κ Σταθακης τόνισε ότι εντός του 2018 θα τροποποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εναρμονιζόμενο με το target model.
Για την αγορά του αερίου τόνισε επίσης ότι μετασχηματίζεται με απελευθέρωση και της λιανικής από τον Ιανουάριο ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της χώρας είναι να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς αερίου από διαφοροποιημένες πηγές.
Για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Σταθακης τόνισε ότι εντός του επόμενου 6μηνου θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση των νέων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής των πρώτων συμβάσεων για το Ιόνιο, που βάζουν τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη.
Σημειώνεται ότι όπως είπε ο Γ. Σταθάκης η Ελλάδα υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους για ενίσχυση των ΑΠΕ στην ΕΕ ενώ πρόσθεσε ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο ενεργειακό μείγμα με "μικρότερο ειδικό βάρος".

CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου