Δεύτερες σκέψεις κάνει το ΥΠΕΝ για τα περιουσιακά κριτήρια που θα συνοδεύουν το νέο μοντέλο του Κοινωνικού και Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου αυτά να αυξηθούν, καθώς το όριο των 150.000 ευρώ που εξήγγειλε την
περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Σταθάκης, θεωρήθηκε τελικά χαμηλό.
Σαν αποτέλεσμα το υπουργείο φαίρεται να έχει αποφασίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", να διευρύνει τα περιουσιακά όρια, ώστε η αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων ΚΟΤ να φτάνει κλιμακωτά έως και τα 190-200.000 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δύο παράγοντες φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψιν:
- Τα 150.000 ευρώ δεν θεωρούνται υψηλή αντικειμενική αξία ακινήτης περιουσίας. Μεταφράζονται για παράδειγμα σε ένα ακίνητο 100 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ ή σε δύο διαμερίσματα 75 τ.μ. σε περιοχές με αντικειμενική αξία 1.000 ευρώ.
- Σήμερα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα δεν αποφέρουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους καθώς είναι ξενοίκιαστα. Το να κατέχει κανείς κενά ακίνητα τα οποία δεν του αποφέρουν έσοδα, παρά τον επιβαρύνουν με ΕΝΦΙΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκατάστατος.
Το πρόβλημα με την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων στο ΚΟΤ σχετίζεται με τον αριθμό των σημερινων δικαιούχων που θα κοπούν. Σήμερα, οι δυνητικοί δικαιούχοι ΚΟΤ είναι 1,7 εκατομμύρια, ωστόσο για λόγους που σχετίζονται ενδεχομένως με έλλειψη ενημέρωσης, σε αυτό έχουν ενταχθεί λιγότεροι και από τους μισούς, δηλαδή μόνο οι 680.000. Σύμφωνα λοιπόν με κάποια σενάρια που "έτρεξαν" στο ΥΠΕΝ, προέκυψε ότι η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων στα 150.000 ευρώ, θα "πέταγε" έξω το 20% του συνόλου των δυνητικά δικαιούχων. Θα άφηνε δηλαδή εκτός ΚΟΤ, 340.000 καταναλωτές.
Αν επομένως γίνει μια αναγωγή στους σημερινούς 680.000 δικαιούχους, το 20% μεταφράζεται σε 136.000 λιγότερους. Το νούμερο είναι μεγάλο, και σίγουρα σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται μόνο "επιτήδειοι" ή ευκατάστατοι, αλλά και πολλοί άνθρωποι που απλώς είχαν την ατυχία να διαθέτουν μέσα στην κρίση κάποια ακίνητη περιουσία.
Θυμίζουμε ότι δικαιούχοι σήμερα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, είναι οι έχοντες χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και συγκεκριμένα μικρότερο από 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται με βάση τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας έως τα 23.500 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι επισης οι άνεργοι για συνεχές διάστημα άνω των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή για άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 23.500 ευρώ.
Τέλος, δικαιούχοι είναι επίσης όσοι έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, που παρέχεται κατ’ οίκον ή τα άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη τα οποία έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ.
Το ποια κριτήρια και πόσο θα αναθεωρηθούν ή θα εμπλουτιστούν με νέα, θα το μάθουμε μόλις το ΥΠΕΝ ανακοινώσει και επίσημα το νέο ΚΟΤ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου