Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πονοκέφαλος το εργασιακό για τις πωλήσεις των λιγνιτών της ΔΕΗ


Πονοκέφαλος το εργασιακό για τις πωλήσεις των λιγνιτών της ΔΕΗ 

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνάντηση του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς, εντούτοις αυτή καθαυτή η πώληση αποτελεί ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, με σοβαρά εμπόδια. Ένα εξ αυτών, όπως φάνηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο Γ. Σταθάκης με
εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών σε Αρκαδία και Φλώρινα, είναι οι τοπικές αντιδράσεις και πρωτίστως οι ανησυχίες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Εδώ η κυβέρνηση και το υπουργείο καλούνται να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες με … αντίθετη πορεία. Αφενός μεν, καλούνται να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για τους εργαζόμενους και τις καλά αμειβόμενες μόνιμες θέσεις εργασίας που προσφέρει η ΔΕΗ, αφετέρου δε, θα πρέπει να διασφαλίσουν ανταγωνιστικούς όρους και ελευθερία κινήσεων για τον αγοραστή επενδυτή.
Και μπορεί χθες να δόθηκαν από τον Γ. Σταθάκη εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας αλλά και για την εξασφάλιση επιπρόσθετων ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες, εντούτοις τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά.
Σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα απασχολούνται περί τους 1500 εργαζόμενους (τακτικοί και έκτακτοι) χωρίς να υπολογίζονται οι υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η ΔΕΗ ως εταιρεία εμφανίζει στις μονάδες παραγωγής υπεράριθμο προσωπικό, με την αιτιολογία ότι μαζί με τους εργαζόμενους που λειτουργούν τη μονάδα, επιλέγει να διατηρεί προσωπικό και για τις εργασίες συντήρησης και επισκευής. Το δαπανηρό αυτό μοντέλο δεν ακολουθείται από ιδιώτες που εκτελούν τις συντηρήσεις με outsourcing μειώνοντας σημαντικά τα σταθερά κόστη τους. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου της ΔΕΗ λειτουργεί με προσωπικό 120 άτομα, όταν πχ μια από τις τελευταίες μονάδες φυσικού αερίου που εντάχθηκαν στο σύστημα από ιδιώτες λειτουργεί με το ένα τέταρτο των εργαζόμενων, με μόλις 30 άτομα προσωπικό. Αυτό μειώνει δραστικά τα κόστη και εξασφαλίζει ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της μονάδας. 
Επίσης αποτελεί κοινό μυστικό ότι στη ΔΕΗ, εκτός από υπεράριθμο, το προσωπικό είναι και πολύ καλά αμειβόμενο (μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο ομίλου ΔΕΗ, μαζί με τις δαπάνες εργοδότη, 4173,4 ευρώ/μήνα). Όπως επίσης αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τους λιγνίτες, δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και θα θελήσουν ελευθερία κινήσεων ώστε να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν τα σταθερά κόστη των μονάδων. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αποεπένδυσης του λιγνίτη αφού θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη υπέρ της μείωσης του κόστους ρεύματος και της ανταγωνιστικότητας συνολικά της ελληνικής οικονομίας. 
Χθες πάντως στο συλλαλητήριο έξω από το ΥΠΕΝ συγκεντρώθηκαν περίπου 400 διαδηλωτές που ήρθαν από τη Μεγαλόπολη, ενώ στη συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ. 
Σε ό,τι αφορά τέλος στη ΓΕΝΟΠ, χθες αποφασίστηκε η εντατικοποίηση  των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από  τη συμμετοχή στη γενική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου που αποφάσισε η ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου