Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αξίζει κανείς να επενδύσει στην μετοχή της ΔΕΗ; Οι επερχόμενες εξελίξεις και ο χάρτης των Ξένων Επενδυτών


Αξίζει κανείς να επενδύσει στην μετοχή της ΔΕΗ; Οι επερχόμενες εξελίξεις και ο χάρτης των Ξένων Επενδυτών 

Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία της Επιχείρησης - Τι βλέπουν οι επενδυτές
Αξίζει κανείς να επενδύσει σήμερα στην μετοχή της ΔΕΗ;
Ένα ερώτημα που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στα τρέχοντα επίπεδα, χαμηλότερα από τα 500 εκατ ευρώ, σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στα assets και την προοπτική δυναμικής ενός ομίλου που έχει τις προυποθέσεις να εξέλθει από το τέλμα.
Κομβικό σημείο για την επιχείρηση αποτελεί η συμφωνία με τους θεσμούς την ερχόμενη Πρασκευή 1η Δεκεμβρίου για πώληση  των 4 λιγνιτικών μονάδων.
Από την μια η ΔΕΗ χάνει μονάδες υψηλής ποιότητας όπως οι δύο της Μεγαλόπολης, για τις οποίες εγκαίρως είχε καταγράψει το Worldenergynews.gr.
Aπό την άλλη κρατά ανέπαφο το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου και βρίσκει λύση για την ολοκλήρωση της μονάδας της Μελίτης 2.
Αναμφισβήτητα από χρηματοοικονομικής πλευράς το αποτέλεσμα αναμένεται άκρως θετικό και αναμένεται να μεταφραστεί σε μια έμμεση αύξηση κεφαλαίου.
Η ΔΕΗ θα λάβει και νέα κεφάλαια πέραν αυτών της πώλησης του 49% του ΑΔΜΗΕ και θα ενισχύσει ίδια και διαθέσιμα.
Η ανατιμητική πορεία του ομολόγου που έχει γράψει και το 96,5 δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί ότι η επιχείρηση θα επιστρέψει στην κανονικότητα των αγορών και θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει ίσως και νωρίτερα την έκδοση λήξης του 2019.
Παράλληλα η ΔΕΗ δείχνει εξαιρετικά ανθεκτική στον ανταγωνισμό και φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθούν τα μερίδια που διαθέτει.
Το μείζον ζήτημα είναι πόσο θα μπορέσει να βελτιώσει την εισπραξιμότητα από τους πελάτες που εμφανίζονται κόκκινοι και σε ποιόν βαθμό η νέα στρατηγική που ακολουθεί θα έχει αποτέλεσμα.
Μία όμως έστω και περιορισμένη βελτίωση θα αρχίσει να καταγράφεται στα θετικά της επιχείρησης, που μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει πιστωτικά υπόλοιπα από τα 2,6 εκατ ευρώ στα οποία βρίσκονται οι ανεξόφλητοι λογαρισμοί.

Το κύριο ζήτημα όμως είναι ποιοί ενδιαφερονται για το market test και πόσα μπορούν να δώσουν.
Το βασικό όμως είναι πώς η DG Comp που θα έχει όλη την επίβλεψη του market test θα αντιμετωπίσει ενδιαφέρον εταιριών εκτός χωρών του ευρώ που αναμένεται να  πρωταγωνιστήσουν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινέζικες εταιρίες θα δώσουν το παρόν θέλοντας έτσι να βάλουν πόδι στην ελληνική αγορά, που τείνει να αποτελέσει ένα ενεργειακό σταυροδρόμι,
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε την παρουσία δύο μεγάλων κινέζικων ομίλων στην ελληνική αγορά της Senhua και της State Grid αλλά και το αρχικό φλερτ της SMEC με την ΜΕΛΙΤΗ 2.
Ασφαλώς και τα ρίσκα για τις λιγνιτικές υπάρχουν όμως η δυνατότητα απόκτησης ελέγχου για ισχυρούς παίκτες που βλέπουν την ευρύτερη γεωπολιτική προοπτική είναι σημαντικό.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η έκπληξη από μεγάλο εγχώριο παίκτη ο οποίος θα σταθμίσει την προοπτική, την τιμή και την ποιότητα των μονάδων για τον συνδυασμό ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.
Θεωρητικά για εκείνους που θα αποκτήσουν έλεγχο σε λιγνιτικές μονάδες, μπορεί από την μια να φορτώνονται τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις και τα CO2, από την άλλη όμως αντισταθμίζουν και τις ιδιότυπες ομηρίες των μονάδων νέας τεχνολογίας ως προς τα ΑΔΙ, εισερχόμενοι παράλληλα δυναμικά στο ενεργειακό παραγωγικό σύστημα και στην στόχευση βιομηχανικών πελατών.

Έτσι η ΔΕΗ θα μπορέσει να ενισχυθεί κεφαλαιακά για να εμπλουτίσει την στρατηγική της που έχει σαν άξονα την ανάπτυξη στις ανανεώσιμες και την εξωστρέφεια με ισχυρές συνεργασίες.
Ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά την επίσκεψη του προέδρου κ. Εμ Παναγιωτάκη στην Κορέα και τις επερχόμενες εξελίξεις.Aν δηλαδή θα συνοδευτούν από κάποιο αποτέλεσμα.
Επίσης η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει τον περιορισμό ζημιών από την τελευταία δημοπρασία (ΝΟΜΕ) αλλά και την σταδιακή αναμενόμενη μείωση του ΕΛΑΠΕ που επιβάρυνε την επιχείρηση το 2017.

Η μετοχή και οι Ξένοι Επενδυτές

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 29/11 στα 598.000 τεμάχια δείχνοντας ότι βαίνει αυξανόμενος καθώς προσεγγίζεται η Πρασκευή 1 η Δεκεμβρίου 2017 που θα επισφραγιστούν οι εξελίξεις της συμφωνίας.
Κλείσμο θετικά 1,5% στα 2,05 ευρώ με χαμηλό 1,98 και υψηλό ημέρας 2,06.
Πληροφορίες ότι η Vanguard μεγάλος ξένος οίκος ήταν πωλητής στην μετοχή διαψεύδονται και οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι ο Ξένος αυτός πάικτης κατέχει ποσοστό της τάξης του 6%.
Το Silchester κατέχει το 13%, ενώ άλλα Hedge Funds κατέχουν το 5%.
Στους long επενδυτές περιλαμβάνονται η BLACKROCK και το Eaton Vance.
Επίσης από τα ETF s, μετοχές διαθέτουν το Lex (ΗΠΑ)  και Lyxor (Γαλλία).
Το συνολικό ποσοστό των ξένων με τους Έλληνες θεσμικούς ανέρχεται στο 30% σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Το υπόλοιπο 19% ανήκει σε ιδιώτες και το 51% στο δημόσιο.
Συμπερασματικά με το free float να αντιστοιχεί σε 100 εκατ περίπου, γίνεται σαφές ότι η δυνατότητα κίνησης της μετοχής αν η πλευρά των επαγγελματιών επενδυτών ταυτιστεί, μπορεί να δώσει μεγάλο εύρος κίνησης.

Η τεχνική εικόνα σύμφωνα με την FAST FINANCE

H διατήρηση της περιοχής στα 2 ευρώ και η διάσπαση του 2,09 ανεβάζει την επόμενη αντίσταση στα 2,26 ευρώ.
Η κίνηση βραχυπρόθεσμα που έχει προηγηθεί μεχρι το 2,16 ενδοσυνεδριακά και κατοχύρωση της περιοχής των 2-2,02 αποτελεί μια πρώτη τεχνική προυπόθεση.

 
 
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου