Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Μανώλης Παναγιωτάκης Απαραίτητη η λιγνιτική παραγωγή για τα επόμενα 15-20 χρόνια

 
Σύντομα αναμένονται οι αποφάσεις της ΔΕΗ για τη συνεργασία με ιδιώτες όσον αφορά στη περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού Αμυνταίου, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των
Συντακτών.
Ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια, μέχρι να  αναπτυχθεί και να γίνει οικονομικαά προσιτή η τεχνολογία αποθήκευσης και  να καταστεί έτσι η ενέργεια από   Ανανεώσιμες Πηγές ενέργεια βάσης, χωρίς τη στοχαστικότητα που τη  χαρακτηρίζει σήμερα.
Η χρήση λιγνίτη, δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξασφαλίζει παραγωγή ρεύματος με εγχώριο καύσιμο και ελεγχόμενο κόστος. Διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και αποτελεί ασπίδα έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου – αερίου. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμους παραμέτρους,  ειδικότερα στη σημερινή φάση που βρίσκεται η χώρα μας, και δεδομένων των  γεωπολιτικών συνθηκών της περιοχής. Ταυτόχρονα  ενεργειακά η Ελλάδα είναι λίγο-πολύ απομονωμένη, καθώς έχει λίγες σχετικά ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και περιορισμένη δυνατότητα τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο.
Στη συνέντευξη, ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε  ότι η νέα λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδας V” της ΔΕΗ, η πιο σύγχρονη διεθνώς λιγνιτική μονάδα, προϋπολογισμού  1,4 δις ευρώ, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής της. Παράλληλα η εταιρία υλοποιεί την επένδυση για  την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Αναφερόμενος στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Αμυνταίου, για τον οποίο όπως είναι γνωστό έχουν γίνει προτάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης ή/και  συνεργασίας με τη ΔΕΗ από τους ομίλου Μυτιληναίου, Κοπελούζου και Περιστέρη, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η αναβάθμιση του Αμυνταίου εντάσσεται στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ και ότι σύντομα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Σε ότι τέλος αφορά στην αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής υποστηρίζει ότι προχωρά σύμφωνα με το Πρόγραμμα, με την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους να λήγει την  1η εβδομάδα Νοεμβρίου.
Ο κ. Παναγιωτάκης  διαβεβαίωσε ότι η αποεπένδυση δεν θα έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια και τόνισε ότι στο εξής ο κύριος, αν όχι αποκλειστικός, προσανατολισμός της ΔΕΗ θα είναι οι  ΑΠΕ, που θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας  ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί στην Κομισιόν αίτημα παράτασης της λειτουργίας του σταθμού του Αμυνταίου, συνοδευόμενο με σχέδιο αναβάθμισης του, προκειμένου ο σταθμός να συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν των 32.000 ωρών. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η οποία όπως δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου θα προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτες, θα αποτελέσει τη μεταβατική περίοδο-γέφυρα, για να μπορέσει ο σταθμός του Αμυνταίου να λειτουργήσει και πέραν των 32.000 ωρών και όοο του επιτρέπουν τα αποθέματα λιγντίτη των γειτονικών ορυχείων, τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν γύρω στο 2030-32, ανάλογα με τη χρήση τους.
Ας σημειωθεί ότι τόσο για τον σταθμό του Αμυνταίου όσο και της Καρδιάς οι εναπομείνασες ώρες λειτουργίας, με βάση την ισχύουσα απόφαση για τις 17.000 ώρες, εξαντλούνται μέσα στο 2019.
Στη συνάντηση της Παρακευής, ο υπουργός ενημέρωσε ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς δεν θα αποσυρθεί με την εξάντληση των 17.000 ωρών όσο υπάρχει ακόμη σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν το αίτημα παράτασης στις 32.000 ώρες,  το οποίο πάντως όπως είπε, η Κομισιόν έχει απορρίψει πολλές φορές στο παρελθόν. Διευκρίνισε  ότι για κάθε ώρα λειτουργίας  χωρίς έγκριση, θα επιβάλλονται  πρόστιμα, ενώ για τους εργαζόμενους, περίπου 400 στους σταθμούς και  800 στα ορυχεία είπε, ότι όταν έλθει εκείνη η ώρα,  θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό στις υπό πώληση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Με βάση τις  17.000 ώρες οι μονάδες 1 και 2  του ΑΗΣ Καρδιάς  πρέπει να κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο και οι μονάδες 3 και 4 τον Μάιο του 2019. Στόχος των αιτημάτων προς την Κομισιόν είναι τουλάχιστον οι μονάδες 3-4 να διατηρηθούν σε λειτουργία για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το συγκρότημα της “Πτολεμαίδας 5” , ή κάποιες από τις μονάδες του.

της Μανταλένας Πίου


www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου