Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Νέα δεδομένα για την πώληση της ΔΕΗ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές.


Νέα δεδομένα για την πώληση της ΔΕΗ
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κατάργηση του τέλους λιγνίτη και της χρέωσης προμηθευτή, η νέα (δεύτερη κατά σειρά) παράταση προς την οποία φαίνεται να οδεύει η υποβολή προσφορών (για αρχές Δεκεμβρίου) αλλά και οι προσφυγές που έχουν δρομολογήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ και στο ΣτΕ, δημιουργούν νέα δεδομένα και προφανώς νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία της αποεπένδυσης. 
Από τη μία πλευρά, το νέο θεσμικό πλαίσιο προσφέρει επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές καθώς λειτουργεί κατά έναν τρόπο ως αντίρροπη δύναμη στις κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ου CO2 και σύμφωνα με το υπουργείο, η ΔΕΗ θα ωφεληθεί από το 2018 έως το 2020 κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, με την κατάργηση του τέλους λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη  θα είναι συνολικά της τάξεως των 25 - 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Οι αλλαγές αυτές  καθιστούν πιο ελκυστικές τις προς πώληση μονάδες ωστόσο  σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αρκούν. 
Όπως είναι γνωστό ως καταληκτική προθεσμία για την ανάδειξη του νέου πλειοδότη έχει οριστεί η  31η Ιανουαρίου και μέχρι τότε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αξιολογήσει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που έχουν συλλέξει και να έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές.
Έτσι, τη στιγμή που κάποιοι από τους επενδυτές «σκανάρουν» τα δεδομένα των προς πώληση μονάδων σε Μελίτη και  Φλώρινα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσφεύγουν στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πώλησης θέτοντας εργασιακά, οικονομικά, ενεργειακά και κοινωνικά ζητήματα. Παράλληλα, υπάρχει και η προσφυγή στο ΣτΕ για το λιγνιτωρυχείο της Μελίτης (Bεύη) για το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Υπενθυμίζεται ότι αίτηση ακύρωσης κατά της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του λιγνιτικού σταθμού της Μελίτης κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες  το WWF Ελλάς, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Client Earth. 
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Γη και ύδωρ» στους ιδιώτες
Στην επίδραση που θα έχει η κατάργηση του τέλους λιγνίτη και του τέλους προμηθευτή στην αποεπένδυση της ΔΕΗ αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Όπως αναφέρει: 
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαιρετίζει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κατάργηση του τέλους Λιγνίτη και του τέλους Προμηθευτή (ΠΦΧΕΛ), την επιβολή των οποίων άλλωστε είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή επειδή προκαλούσαν τεράστια επιβάρυνση στη ΔΕΗ.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και όπως φαίνεται κάτω από την πίεση των «επενδυτών» που επιδιώκουν να μπουν στη λιγνιτική παραγωγή. Άλλωστε είναι γνωστή η πίεση που ασκούν, τον τελευταίο καιρό, σε κυβέρνηση και ΔΕΗ προκειμένου να πετυχουν τους στόχους τους. Για αυτό εξάλλου ζητήθηκε η παράταση της προθεσμίας για την  κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. 
Για τους ίδιους λόγους γίνεται και η διεκδίκηση αποζημιώσεων (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες με τους ιδιώτες να είναι οι πλέον ωφελημένοι καθώς, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, η «μερίδα του λέοντος» θα είναι υπέρ τους. 
Τέλος, φαίνεται - κατά μια περίεργη λογική-  ότι η παραγωγή ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επιβάρυνε το περιβάλλον ενώ αντίθετα οι ίδιες λιγνιτικές μονάδες δεν θα ρυπαίνουν (όταν αγοραστούν από τους «ιδιώτες») ! 
Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών γίνονται πράξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου