Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Όπως αναφέρουν πηγές του energypress, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι διαπίστωσαν από τα στοιχεία του data room ότι οι δύο σταθμοί είναι ζημιογόνοι. Μάλιστα ορισμένοι εκ των διεκδικητών υπολόγισαν ότι μπαίνουν μέσα κατά 60 με 70 εκατ. ευρώ.

Η νέα κατάρρευση των CO2 δίνει ευκαιρίες αντιστάθμισης - Καμία συμφωνία για αυξήσεις τιμολογίων λένε ΔΕΗ και τράπεζεςΟι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΔΕΗ οδηγούν σε αυξήσεις του κόστους ενέργειας κατά 30%, σύμφωνα με στελέχη του δευτερογενή τομέα
Εντεινόμενη βαίνει η αντιπαράθεση της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του επομένου έτους, ενώ ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το 2018 που πλησιάζει στο τέλος.
Οι επιχειρήσεις πλέον προσανατολίζονται στη χρήση νομικών μέτρων μιας και οι διαπραγματεύσεις με την αρμόδια διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ έχουν φθάσει στο απόλυτο αδιέξοδο, αφού οι προτάσεις της επιχείρησης οδηγούν σε αυξήσεις του κόστους ενέργειας ακόμη και κατά 30% μετά και την εκτίξευση των τιμών στην χθεσινή 17/10 δημοπρασία.
«Τέτοιες προτάσεις οδηγούν τις επιχειρήσεις σε μείωση της παραγωγής τους και κλείσιμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της βιομηχανίας και αναρωτιούνται πως συνδέεται η στάση της ΔΕΗ με την πολιτική που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για ανάπτυξη και αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στης χώρας.
Τραπεζικές πηγές αλλά και η ίδια η ΔΕΗ απορρίπτουν και διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι υπάρχει δέσμευση της δεύτερης (ΔΕΗ) για αύξηση των τιμολογίων σαν προυπόθεση εξασφάλισης της αναχρηματοδότησης των 1,3 δισ από τις τράπεζες. Αν βέβαια υπάρξει αύξηση των τιμολογίων, η πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ θα ενιισχυθεί λόγω βελτίωσης των αποτελεσμάτων, όμως δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση τέτοιες αποφάσεις.
Παράλληλα η βιομηχανία πιστεύει ότι τα εργαλεία αντιστάθμισης για την πορεία των ρύπων ( CO2) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα από την ΔΕΗ από τούδε και στο εξής και δηλώνουν προθυμία για μια συνδυασμένη χρηματοοικονομική κίνηση στην αγορά του Hedging, εφόσον όμως η συμφωνία για συμβόλαια με την ΔΕΗ της περιόδου 2019-2020 θα έμπαινε στο τραπέζι με αξιόπιστο και ικανοποιητικό τρόπο.
Κατά την χθεσινή μέρα μάλιστα οι τιμές των CO2 έπεσαν κάτω από τα 18 ευρώ ανά τόνο σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,63% στα 17,90 ευρώ από 20,03.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός για τη Βιομηχανία Στέργιος Πιτσιόρλας έχει δηλώσει δημόσια ότι πολύ σύντομα θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη.
Αντίθετα ο κ. Σταθάκης τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του συνόλου των τιμολογίων λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες της βιομηχανίας.
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια της υψηλής τάσης περιέχουν ήδη ρήτρα ρύπων, ωστόσο η ανησυχία σχετίζεται περισσότερο με το κλίμα και τη συγκυρία και λιγότερο με τα επιχειρήματα που θα μπορούσαν να προταχθούν ώστε να αυξηθούν τα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Προβληματίζει η απουσία ουσιαστικών προτάσεων
Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων προκαλεί ερωτηματικά και σε ένα άλλο επίπεδο.
Με δεδομένο ότι τα έσοδα της ΔΕΗ από την υψηλή τάση ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητο και το οποίο παρέχει στην επιχείρηση άμεση και σίγουρη ρευστότητα, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτούνται για ποιο λόγο αυτή δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας. 
Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία έχει ζητήσει μακροχρόνια συμβόλαια έως το τέλος του 2020, τα οποία πέραν του ότι διασφαλίζουν σταθερό και προβλεπόμενο κόστος για τις επιχειρήσεις διασφαλίζουν αντιστοίχως σταθερά έσοδα για τη ΔΕΗ, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να αξιολογείται από τη γενική διεύθυνση Εμπορίας της επιχείρησης.

 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου