Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το "κόλπο" με τον άνθρακα που κάνουν οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και αποκομίζουν κέρδη παρά το κόστος CO2

 
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού με συμβατική παραγωγή σημειώνουν κέρδη-ρεκόρ καθώς είναι σε θέση να αγοράσουν άνθρακα σε χαμηλές τιμές και να τον αναμείξουν με άλλες προμήθειες ώστε να τηρήσουν τις τεχνικές απαιτήσεις, δήλωσαν στελέχη του κλάδου σε συνέδριο στη
Βαρκελώνη χθες.
Σύμφωνα με το Platts, η τακτική αυτή εξηγεί γιατί η χρήση άνθρακα στην Ε.Ε. έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων CO2 φέτος.
Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει χρήση άνθρακα χαμηλότερης ποιότητας που δεν είναι τεχνικά αποδεκτός και συνδυασμό του με άνθρακα ανώτερης ποιότητας ώστε να σχηματιστεί ένα μείγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λέβητες. Σύμφωνα με μια πηγή, οι εταιρίες αγοράζουν άνθρακα από τις ΗΠΑ με θερμιδική αξία 6.600-6.800 kcal/κιλό και 1,8-2,5% θείο έναντι τιμής χαμηλότερης κατά 15 δολάρια/τόνο από ότι οι τιμές των benchmark με 6.000 kcal/κιλό.
Ο άνθρακας αυτός αναμειγνύεται με ρώσικο άνθρακα θερμιδικής αξίας 5.300-5.600 kcal/κιλό και 0,3-0,4% θείου ο οποίος αγοράζεται με μικρότερη έκπτωση και επιτυγχάνεται ένα τελικό καύσιμο που τηρεί τις προδιαγραφές για 6.000 kcal/κιλό.
Από τη στιγμή που οι εταιρείες πωλούν ενέργεια σε τιμές που συνδέονται με το benchmark NAR, 6.000 kcal/κιλό, αυτό σημαίνει ότι βγάζουν αρκετά χρήματα. Στην περίπτωση της Γερμανίας, μια μονάδα αυτού του είδους με 35% αποδοτικότητα έχει περιθώριο κέρδους 4,63 ευρώ/μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το Platts, αν βρεθεί μείγμα αμερικανικού-ρώσικου άνθρακα φθηνότερο κατά 12,5 ευρώ/τόνο, αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδος 4,42 ευρώ/μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με πηγή από το χώρο της εμπορίας, "ένας διευθυντής εφοδιασμού δεν κρίνεται με βάση την ικανότητά του να αγοράσει φθηνότερο άνθρακα σε απόλυτες τιμές, αλλά να αγοράσει φθηνότερα από τα benchmark. Δεν τους νοιάζει αν η τιμή είναι 50 ή 100 δολάρια/τόνο, αλλά αν μπορούν να αγοράσουν πιο φθηνά από το index διότι τα τιμολόγιά τους συνδέονται με αυτό".
Άλλο στέλεχος του κλάδου δήλωσε ότι πρόσφατα η εταιρεία του αγόρασε έξι φορτία αμερικανικού άνθρακα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο με στόχο να το αναμείξει με ρωσικό άνθρακα. 
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο η κατανάλωση άνθρακα να αυξηθεί στη Δυτική Ευρώπη κατά 1 εκατ. τόνους (14%).
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου