Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Την ΔΕΗ Ανανεώσιμες απορροφά η ΔΕΗ σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παναγιωτάκη

     
  • Τετραπλή οικονομική ένεση για να σωθεί η ΔΕΗ: Κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και Τέλους Λιγνίτη, “υπόλοιπα” ΕΤΜΕΑΡ, ρήτρα ρύπων CO2
Αναλύοντας μία προς μία τις “ενέσεις” ξεχωριστά προκύπτει ότι :
1. Κατάργηση Τέλους Προμηθευτή
Επειδή η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έχει
πλέον ολοκληρωθεί, καταργείται από την 1η/1/2019 το Τέλος Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ). Το όφελος της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50 εκατ ευρώ για το 2018, 130 εκατ ευρώ για το 2019 και 70 εκατ. ευρώ για το 2020, συνολικά δηλαδή 250 εκατ.ευρώ. Ειδικά για φέτος υπολογίζεται σε 50 εκατ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να επιστραφεί στους προμηθευτές το 50% του ΠΧΕΦΕΛ το οποίο έχουν πληρώσει για το 2018. Το μνημόνιο προέβλεπε ότι φέτος το ΠΧΕΦΕΛ θα ήταν μειωμένο κατά 30% και του χρόνου κατά 50%, ωστόσο η κυβέρνηση το μειώνει φέτος στο 50% και το καταργεί εντελώς το 2019.
2. Κατάργηση Τέλους Λιγνίτη
Η ωφέλεια που προκύπτει για την ΔΕΗ από τη κατάργηση του λιγνιτικού τέλους ως εσόδου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), υπολογίζεται σε 25-30 εκατ ευρώ και αντιστοιχεί σε 2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
3. ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΤΜΕΑΡ
Mετά την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα των ετών 2012, 2013, 2016 και 2017, η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν από τον ΕΛΑΠΕ, συνολικό ποσό ύψους 105 εκατ. ευρώ,
4. Ρήτρα ρύπων CO2
Σύντομα ανακοινώνεται η επιβολή ρήτρας ρύπων CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αντί όμως να υπάρξει χρονικό ορόσημο, οι πληροφορίες λένε ότι θα ανακοινωθεί απλώς μια τιμή CO2, πάνω από την οποία και θα ενεργοποιείται η ρήτρα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι αισθητή, και ότι θα κυμανθεί για παράδειγμα σε 1,5% – 2% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου, που εισπράττει η ΔΕΗ. Δεδομένου ότι ο ετήσιος τζίρος της ήταν πέρυσι 4,9 δισ, το 1,5% – 2% ισούται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 70-100 εκατ ευρώ.
  • Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα ποσό υψηλότερο και από το περυσινό “μέρισμα Τσίπρα” προς τη ΔΕΗ (Δεκέμβριος 2017), που αφορούσε επιστροφή στην επιχείρηση, αποζημιώσεων από παλαιές διεκδικήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.
Στο ερώτημα κατά πόσο η επιβολή ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια δεν θα πυροδοτησει αυξήσεις στα τιμολόγια, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών μιλούν για αντίστοιχη μείωση και του ΕΤΜΕΑΡ. Και εξηγούν ότι από εδώ και πέρα όλα τα λεφτά που θα περισσεύουν στο λογαριασμό ΕΛΑΠΕ, θα διατίθενται για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Επειδή δηλαδή το παραπάνω “μαξιλάρι” φουσκώνει από τους ρύπους, όσο αυτοί θα αυξάνονται, τόσο θα αυξάνεται και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου