Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Εξάρτηση από τα NOME έχουν οι προμηθευτές ρεύματος – Καθαρό κέρδος 1,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είχαν το 2017

 
Χαρακτηριστικά των πολύ μικρών περιθωρίων κέρδους που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην αγορά προμήθειας ρεύματος, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το γιατί δεν αλλάζουν ταχύτερα τα μερίδια στη λιανική ρεύματος, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής της ΡΑΕ, Βασίλης Ζούβιας.
Σύμφωνα με όσα είπε το στέλεχος της Αρχής στη σχετική
εσπερίδα που οργάνωσε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η αγορά δείχνει ολοένα και μεγαλύτερα σημάδια εξάρτησης από τα προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να μπορεί μέχρι στιγμής να τα μεταβολίσει με τρόπο ουσιαστικό προς όφελος του ανταγωνισμού και του τελικού καταναλωτή.
Βεβαίως τα συμπεράσματα του στελέχους της ΡΑΕ αφορούν στοιχεία μέχρι το τέλος του 2017. Είναι προφανές ότι τα πράγματα γίνονται κατά πολύ δυσμενέστερα μετά την κούρσα που κάνουν οι τιμές στις πρόσφατες (και τη χθεσινή) δημοπρασίες NOME.
Η εικόνα που παρουσιάζει επί του παρόντος η δραστηριότητα της εγχώριας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Ζούβια, είναι η εικόνα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται από ασφυκτικά περιθώρια κέρδους, έντονες διακυμάνσεις αλλά ταυτόχρονα και σημαντικότατο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την επιλογή της ΔΕΗ να προβεί στην χορήγηση έκπτωσης συνέπειας ίσης με 15% από τον Ιούλιο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη συμπίεση των μέσων ανταγωνιστικών εσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία διαμορφώθηκαν για το 2017 στα επίπεδα των 68 €/MWh (ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Όπως πρόσθεσε, η ύπαρξη των προθεσμιακών προϊόντων παρείχε στους ιδιώτες προμηθευτές ένα όφελος της τάξης των 15 €/MWh καθαρά στο σκέλος της εγχώριας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώνοντας ένα τελικό μεσοσταθμικό κόστος χονδρεμπορικής αγοράς της τάξεως των 57 €/MWh και ένα μικτό περιθώριο κέρδους της τάξης των 10 €/MWh. «Λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά έξοδα των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία για το 2017 διαμορφώθηκαν περίπου στα επίπεδα των 8 €/MWh, το καθαρό περιθώριο κέρδους αμιγώς για την δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2017 διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 1,5 €/MWh», υπογράμμισε το στέλεχος της ΡΑΕ.
Σε ότι αφορά το θέμα των εξαγωγών ρεύματος αγορασμένου από τις δημοπρασίες NOME, ο κ. Ζούβιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αθρόα εξαγωγή μέρος των προθεσμιακών προϊόντων, μέσω της συμμετοχής των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη δευτερογενή αγορά, συνεχίζει να λειτουργεί συμπιεστικά στις διαμορφούμενες τιμές των δημοπρασιών, προκαλώντας ένα ιδιότυπο κυκλικό φαινόμενο ανατιμήσεων σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, το οποίο εν τέλει ακυρώνει τα όποια οφέλη του ίδιου του μηχανισμού».
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου