Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων καθώς επίσης εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και περίοικοι της μονάδας Μελίτης προσέφυγαν στις 15.10.2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) της
μονάδας Μελίτης (ΑΗΣ Μελίτης).
Οι αιτούντες ισχυρίζονται ότι ενώ με την προσβαλλόμενη απόφαση επέρχονται ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία του ΑΗΣ και στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης Μονάδας ΙΙ του σταθμού, ωστόσο δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη από τον Νόμο υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), κατά παράβαση των διατάξεων των ά. 5 και 6 Ν. 4014/2011.
Κατά συνέπεια, η ΑΕΠΟ της μονάδας έχει εκδοθεί παρανόμως και είναι ακυρωτέα.
Ενδεικτικό του χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία αντιδρούν οι παραπάνω φορείς είναι και το εξής: Σε ό,τι αφορά την επίτευξη ευλόγου τιμήματος υπέρ της ΔΕΗ ΑΕ (και κατ’ επέκταση του Δημοσίου και των λοιπών μετόχων της), οι προβλέψεις του Ν. 4533/2018 δεν διασφαλίζουν τον απαιτούμενο βαθμό διαφάνειας, δεν παρέχουν καμμία διασφάλιση για την περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα θα είναι υπερβολικά χαμηλά, ενώ μάλιστα δεν προβλέπεται καν δικαίωμα της ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει σε ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σε περίπτωση που το τίμημα κρίνεται υπερβολικά χαμηλό, επί ζημία της ίδιας της ΔΕΗ ΑΕ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ:
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι, κατά την άποψή μας, προβληματική καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτουμένη από το νόμο υποβολή της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει δρομολογήσει ήδη η ΔΕΗ Α.Ε.
Είναι γνωστό ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και ο Δήμος Μεγαλόπολης έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης την οποία άλλωστε θεωρούν ότι είναι απολύτως επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον, τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες. Είχαν, δε, ήδη από τον Ιούλιο του 2018 προαναγγείλει σημαντικές ενέργειες.
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η σχετική κατάθεση αναφοράς για τη διαγωνιστική διαδικασία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σοβαρό πρόβλημα στην πώληση της Μελίτης
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τοκατλίδη, το γραφείο του οποίου χειρίζεται την υπόθεση, το μείζον νομικό ζήτημα που αναδεικνύεται από την αίτηση ακύρωσης, συνεπάγεται σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία εκποίησης της μονάδας που έχει κινηθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ από τον Μάιο του 2018.
Μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης κατά της ΑΕΠΟ της μονάδας της Μελίτης, η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας –συνολικά ή τουλάχιστον ως προς τη Μελίτη– τίθεται σε σημαντική αμφισβήτηση, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα ενδιαφερθούν εν δυνάμει αγοραστές να αποκτήσουν μία μη νομίμως αδειοδοτημένη μονάδα. Τούτο καθώς η μονάδα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νόμιμη ΑΕΠΟ, ενώ η νομολογία του ΣτΕ φαίνεται να στηρίζει τους ισχυρισμούς που προβάλλονται με την αίτηση ακύρωσης. Ασφαλώς, θα πρέπει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να εξετάσουν το ζήτημα, εάν δηλ. έχει νομίμως εκδοθεί η ΑΕΠΟ ή εάν αυτή είναι άκυρη, όπως διατείνονται οι αιτούντες, και να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Σε δήλωσή του στο energypress ο κ. Τοκατλίδης αναφέρει: "Η διαδικασία πώλησης της μονάδας Μελίτης στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι αυτή είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένη. Εντοπίσαμε όμως σοβαρά ζητήματα κύρους της άδειας (απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) της μονάδας, τα οποία έχουν ήδη τεθεί ενώπιον του ΣτΕ στο πλαίσιο ακυρωτικής δίκης που έχει ανοίξει, μετά την κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατ' εντολή της ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Συγκεκριμένα, η άδεια έχει εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι μείζον και ότι αυτό θα προκύψει και από τη δίκη στο ΣτΕ".
Σε κάθε περίπτωση, η ΓΕΝΟΠ/ΚΗΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ενέργειες που έχουν γίνει (μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη κατάθεση αναφοράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και θα γίνουν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της δυναμικής αντιμετώπισης της εν εξελίξει διαδικασίας εκποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου