Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΗ εναντίον ΡΑΕ Βάλτε φρένο στις ανεξέλεγκτες εξαγωγές ηλεκτρισμού

Στις ανεξέλεγκτες εξαγωγές ηλεκτρισμού που προέρχεται από δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας   επιρρίπτει η ΔΕΗ την ευθύνη για την αποτυχία των ΝΟΜΕ, ζητεί την αλλαγή των σχετικών κανονισμών και κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι, με τους χειρισμούς της έχουν ήδη εξαιρεθεί από όποιο νέο μέτρο
περιορισμού των εξαγωγών, οι ποσότητες ηλεκτρισμού που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αντιστοιχούν στο 20% προβλεπόμενης ζήτησης για το 2019.

Πρόκειται για τα κύρια σημεία των θέσεων που κατέθεσε η ΔΕΗ στη δημόσια διαβούλευση που διενεργεί η ΡΑΕ επί της εισήγησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρισμού, προερχόμενο από δημοπρασίες (ΝΟΜΕ).

Στις παρενέργειες των αθρόων εξαγωγών από ΝΟΜΕ, η  ΔΕΗ  καταλογίζει και την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού. Οπως αναφέρει, στο κείμενο που κατέθεσε, η χρήση των προϊόντων NOME για εξαγωγές προκαλεί την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) κατά 2-2,5 ευρώ ανά MWh , επιβαρύνοντας το συνολικό κόστος της ελληνικής αγοράς προς όφελος των κατόχων προϊόντων ΝΟΜΕ και όχι προς όφελος των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι εάν η ποσότητα των ΝΟΜΕ διατίθετο στην ελληνική αγορά θα οδηγούσε σε αύξηση του μεριδίου των ιδιωτών προμηθευτών μέχρι και 8%.

Σύμφωνα με τη  ΔΕΗ,  η ΡΑΕ εξαίρεσε από τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών 9,8 TWh με φυσική παράδοση το 2019, παρατείνοντας αδικαιολόγητα την ανεξέλεγκτη χρήση των προϊόντων ΝΟΜΕ για εξαγωγές. Μάλιστα θεωρεί ότι οι εξαγωγές θα συνεχιστούν με τον ίδιο αν όχι με μεγαλύτερο ρυθμό το 2019, καθιστώντας το μηχανισμό ελέγχου που προτείνει το Χρηματιστήριο χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα, αφού οι ποσότητες ρεύματος που απομένουν να διατεθούν στην εσωτερική αγορά δεν είναι αρκετές για να συμβάλουν στην αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών.

Η εταιρία πάντως ΔΕΗ θεωρεί ότι οι προτάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κινούνται προς τη  σωστή κατεύθυνση, παρότι τα μέτρα λαμβάνονται με δύο χρόνια καθυστέρηση και αφού έχουν αποτύχει οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ: Oύτε το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών αύξησαν στα επιθυμητό επίπεδο αλλά και το κόστος της  ΔΕΗ επιβάρυναν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ΔΕΗ στη διαβούλευση:
  • Έγινε εκτεταμένη χρήση προϊόντων ΝΟΜΕ για εξαγωγές σε ποσοστό που κυμάνθηκε τον Σεπτέμβριο  από 24-48% . 
  • Το ποσοστό των προϊόντων ΝΟΜΕ ως προς τη συνολική ζήτηση ανά μήνα είναι της τάξεως του 30% ενώ σε μήνες χαμηλής ζήτησης φθάνει το 37%. Η σύγκριση αυτού του ποσοστού με το μερίδιο των προμηθευτών στη χονδρεμπορική αγορά (περίπου 20%) δίνει διαφορά της τάξης των 500 GWh σε μηνιαία βάση. Η ποσότητα αυτή εξάγεται.
  • Παρότι αυξάνεται η ποσότητα των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας,  η αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών είναι της τάξης του 0,41% ανά μήνα, ενώ θα έπρεπε να είναι της τάξης του 1,24% για να επιτευχθούν οι στόχοι.
  • Καταγράφεται από την ίδια τη ΡΑΕ συστηματική μεταπώληση σημαντικών  ποσοτήτων ηλεκτρισμού στη δευτερογενή αγορά με σκοπό την εξαγωγή τους.
  • Η ποσότητα των προϊόντων ΝΟΜΕ που δεν διατέθηκε στην εγχώρια αγορά το οκτάμηνο του 2018 ανέρχεται σε 1,8 TWh και  αντιστοιχεί στο 23,6% των ποσοτήτων ΝΟΜΕ και στο 67% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας το οκτάμηνο του 2018.
  • Αν δεν αλλάξουν οι κανονισμοί, το τελευταίο τετράμηνο του 2018 εκτιμάται ότι θα διατεθούν για εξαγωγές 1,8 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 34,6% της συνολικής χρήσης των προϊόντων ΝΟΜΕ. 

 της Μανταλένας Πίου
www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου