Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Όπισθεν ολοταχώς κάνουν οι προμηθευτές στη Μέση Τάση – Πάνω από 15 ευρώ ανά MWh χρεώνει η ΔΕΗ τους ρύπους

 
Σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους στους υφιστάμενους συμβολαιοποιημένους πελάτες της Μέσης Τάσης προχωρούν οι ιδιώτες προμηθευτές, καθώς οι τιμές χονδρικής και οι τιμές NOME δεν τους επιτρέπουν να διατηρήσουν τα τιμολόγιά τους.
Η τάση αυτή που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, μετά την τιμή ρεκόρ που «έγραψε» η
δημοπρασία NOME της Τετάρτης. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι να κλείνει παρά να ανοίγει η αγορά, σε μια κατηγορία πελατών όπου πράγματι υπήρχε έντονη κινητικότητα και τα ποσοστά των ιδιωτών είναι μεγάλα.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αν στα σχεδόν 55 ευρώ τη μεγαβατώρα που έφτασαν τα NOME προστεθούν και τα 10 ευρώ που είναι η χρέωση της μπάντας τότε μιλάμε για τιμές στα 65 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα τα περισσότερα από τα υφιστάμενα τιμολόγια της Μέσης Τάσης καθίστανται ζημιογόνα.
Ειδικά σε κάποιες κατηγορίες πελατών οι τιμές που διαμορφώθηκαν μεταφράζονται σε αρνητικά margin για συγκεκριμένα τιμολόγια που προσφέρονται σήμερα από εταιρείες κυρίως προς ξενοδοχεία και βιομηχανίες.
Οι αυξήσεις από τους προμηθευτές είναι μονόδρομος και άμεσο επακόλουθο είναι να χαθούν πελάτες και να μειωθεί εκ νέου το μερίδιο των εναλλακτικών που στη Μέση Τάση είναι στα επίπεδα του 40%, πιο κοντά δηλαδή στους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές πάντως δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να κρατήσουν πάση θυσία τα μερίδιά τους στη Μέση Τάση. «Η μάχη θα συνεχίσει να δίνεται και ο αγώνας για την απόκτηση μεριδίων θα συνεχιστεί. Όχι όμως πάση θυσία και σίγουρα όχι με ζημιές» δηλώνει στο energypress υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των σοβαρότερων εταιρειών του κλάδου.
Πρέπει βεβαίως να τονιστεί από την άλλη, ότι και η επιστροφή των μεγάλων πελατών στη ΔΕΗ δεν σημαίνει ότι θα πάρουν τα τιμολόγια που έπαιρναν ένα χρόνο πριν.
Και τούτο διότι η ραγδαία αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων έχει ήδη επηρεάσει τους μεγάλους ενεργοβόρους επαγγελματικούς καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης και τους πελάτες της Μέσης Τάσης της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, στη Μέση Τάση η ΔΕΗ έχει εξαπλασιάσει την ειδική χρέωση που προσθέτει για το «Κόστος Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2» στα τιμολόγια ενέργειας που δίνει στους πελάτες της. Συγκεκριμένα, από περίπου 2,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα που χρέωνε πέρυσι, τώρα πλέον χρεώνει κάτι περισσότερο από 15 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Και βέβαια το πιθανότερο σενάριο θέλει από την αρχή του χρόνου μια τέτοια χρέωση να περάσει και στα οικιακά τιμολόγια εν είδει «ρήτρας CO2».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου