Σκληρή απάντηση στο παιχνίδι της Ν.Δ. με τη ΔΕΗ και την ΠΓΔΜ - Στρατηγική πολιτική για επέκταση στις ενεργειακές αγορές των Βαλκανίων η εξαγορά της EDS * Η εξαγορά έγινε με βάση τα διεθνή εταιρικά πρότυπα και τις αναγκαίες διερευνήσεις
Στρατηγική απόφαση στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επέκτασή της ΔΕΗ στις ενεργειακές αγορές των Βαλκανίων αποτελεί η εξαγορά της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, που έχει
ολοκληρωθεί με βάση τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, επαναλαμβάνουν εκ νέου ΥΠΕΝ και ΔΕΗ σε σχέση με τις όψιμες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.
Χθες επανήλθαν στο θέμα της εξαγοράς της εταιρείας, με δηλώσεις τους, αρχικά ο Γ. Μανιάτης (ΔΗ.ΣΥ.) καταθέτοντας νέα ερώτηση, στη συνέχεια η Μ. Σπυράκη (Ν.Δ.) ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση για “την σκοπιμότητα και τα κριτήρια” εξαγοράς “μιας προβληματικής επιχείρησης στα Σκόπια και πώς αιτιολογεί το τίμημα”. Όπως και ο Γ. Μανιάτης αναφέρεται στις περσινές ζημιές της επιχείρησης, καθώς και στα “ερωτήματα που προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων”.
Ακολούθησε ο Κ. Σκρέκας (Ν.Δ.), κάνοντας μια “ανακεφαλαίωση” των ανωτέρω για να καταλήξει στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, την οποία αποτυπώνει και σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, συνεχίζοντας την πολιτική επίθεση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε βάρος της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Διεθνή πρότυπα
Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε “μετά τη διπλωματία τού... καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η Ν.Δ., με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη”.
Υπενθύμισε ότι η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια, στρατηγική που συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα, που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. “Απορώ”, κατέληξε, “γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε τώρα το θέμα”.
ΔΕΗ: Ηγετικός ρόλος στα Βαλκάνια
Από την πλευρά της η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ’ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.
Ως προς την αξία και τα οικονομικά μεγέθη της EDS, επισημαίνεται ότι η εταιρεία είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016) και μόνο το 2017 σημείωσε ζημιές, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, καθώς επανέρχεται με κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2018, ύψους 626.645 ευρώ (πιστοποιημένα από ορκωτό ελεγκτή).
Αξίζει να τονιστεί ότι η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της. Η διαδικασία του due diligence, που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία, ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το τίμημα εξαγοράς των 4,8 εκατ. ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.
Σχετικά με τη χρονική αλληλουχία, σημειώνεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. της ΔΕΗ με απόφασή του εξουσιοδότησε τον επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της EDS, ενώ την απόφαση εξαγοράς έλαβε το Δ.Σ. στις 13 Απριλίου και η συμφωνία υπεγράφη στα Σκόπια, 12 ημέρες μετά (25/4).
Α.Ζ.
http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου