Συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, χαρακτηρίζουν από την αντιπολίτευση τη ΔΕΗ, στη σκιά της εξαγοράς, της σκοπιανής εταιρίας Energy Delivery Solutions (EDS), έναντι 4,8 εκ. ευρώ, λίγο πριν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ερώτημα που θέτει η οδός Πειραιώς προς το Μέγαρο
Μαξίμου, είναι εάν πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση, όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη ή για μια ύποπτη οικονομική συναλλαγή που πρέπει να διερευνηθεί.
Αιτία για τη νέα κινητοποίηση της ΝΔ στη συγκεκριμένη υπόθεση, ήταν ο ισολογισμός για την εξαγορά της EDS -που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να δώσει στην Βουλή- και τον οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ που εξαγοράστηκε από την ΔΕΗ, έχει αρνητικά κεφαλαία, όπως φαίνεται στον ισολογισμό της. Μάλιστα τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, ενώ έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.
Επίσης, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, ύψους 5,4 εκ. ευρώ, η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ. Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο newpost.gr, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα.
Απάντηση ζητούν από την οδό Πειραιώς και για την πληροφορία ότι τα χρήματα της εξαγοράς διοχετεύθηκαν όχι σε εταιρικό λογαριασμό, αλλά πιστώθηκαν στο προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ και ιδιοκτήτη της EDS, Ανγκιούσεφ. Γιατί ωστόσο, πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, στη ΝΔ εκτιμούν ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο;
Όπως τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, τα λειτουργικά κέρδη της (EBIDTA) κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. «Και δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα» λένε από τη ΝΔ: «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιβάλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα» όπως υπενθύμιζαν.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, προχωρά και στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα. Και δεν εξηγεί, λένε από τη ΝΔ, πώς η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας θα προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Πηγή: newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου