Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Εκτός μάχης τα πυρηνικά του Βελγίου - Συναγερμός στην Ευρώπη για τον ενεργειακό εφοδιασμό - Οι συνέπειες στην Ελλάδα

 
Μνήμες της προ διετίας σοβαρής κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία είχε άμεσο και έντονο αντίκτυπο και στη χώρα μας, ξυπνούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα ηλεκτρισμού στο Βέλγιο.
Όπως το 2016 η ευρωπαϊκή κρίση προήλθε από την
απόσυρση των Γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, έτσι και τώρα ο κίνδυνος δημιουργείται από το γεγονός ότι ένας μόνον από τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του Βελγίου βρίσκεται σε λειτουργία. Βεβαίως η Electrabel κινεί γρήγορες διαδικασίες προκειμένου ένας ακόμη αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Νοέμβριο, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: το Βέλγιο αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο έλλειμα προμήθειας σε ηλεκτρική ενέργεια εν όψει της χειμερινής περιόδου.
Αυτό επηρεάζει άμεσα τις ηλεκτρικές αγορές Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας και έμμεσα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ολόκληρη την ευρωπαϊκή ηλεκτρική αγορά, δημιουργώντας φόβους για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.
Στη χώρα μας οι συνέπειες είναι κυρίως δύο:
Πρώτον, η έλλειψη ρεύματος στην Ευρώπη δημιουργεί ανατιμητικές τάσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες φτάνουν, έστω και με καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Λίγες μέρες πριν τη δημοπρασία NOME της 17ης Οκτωβρίου, η σημασία αυτής της εξέλιξης μπορεί να είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των τιμών.
Δεύτερον, αυξάνει ο κίνδυνος έλλειψης αερίου.  Με τους αναλυτές να  προβλέπουν  ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και αερίου εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο υπό καθεστώς πίεσης, η κατανάλωση αερίου είναι στη χώρα μας ήδη αυξημένη λόγω υψηλών ρυθμών λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων ρύπων δεν φαίνεται να μειώνονται, δημιουργώντας μειονέκτημα ανταγωνιστικότητας στους λιγνιτικούς σταθμούς.
Κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσον θα παραδοθεί έγκαιρα σε εμπορική λειτουργία η 3η Δεξαμενή στον τερματικό σταθμό αεριοποίησης της Ρεβυθούσας. Και αυτό διότι εάν η Ρεβυθούσα λειτουργήσει κανονικά πριν ενσκήψει ο χειμώνας, τα πράγματα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα, αφού σχεδόν θα διπλασιαστεί η τρέχουσα αποθηκευτική δυνατότητα, φτάνοντας τα 225.000 κυβικά μέτρα.
Με την γραπτή δέσμευση που ανέλαβε ο ΔΕΣΦΑ ότι η 3η Δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση  στο διάστημα 15 έως 20 Νοεμβρίου, στο σχέδιο προληπτικής δράσης που έχει καταρτιστεί, δεν έχουν προβλεφθεί λύσεις όπως η ενοικίαση πλοίου – αποθήκης όπως την περυσινή χρονιά.
Το πρόβλημα στο Βέλγιο
Η Ρυθμιστική Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας του Βελγίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις υποδομές σκυροδέματος που περιβάλλουν τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας ταξινομούνται στο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι “ανωμαλίες” στους τέσσερις αντιδραστήρες στα εργοστάσια Doel και Tihange ανέκυψαν τον Οκτώβριο του 2017. Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή είχε δηλώσει ότι αυτές οι “ανωμαλίες” δεν θα είχαν κανένα αντίκτυπο στο πληθυσμό και το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, η αρχή ταξινόμησε τα προβλήματα στους αντιδραστήρες Doel 3 και 4, Tihange 2 και 3 στο επίπεδο επικινδυνότητας 1, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο στην κλίμακα επικινδυνότητας με κορυφαίο επίπεδο το 7.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το Βέλγιο αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο έλλειμμα προμήθειας σε ηλεκτρική ενέργεια εν όψει της χειμερινής περιόδου, με έναν μόνο από τους 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν από την βέλγικη θυγατρική της Engie, Electrabel, να είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία για ολόκληρο τον Νοέμβριο. Βέβαια, η εταιρεία κινεί γρήγορες διαδικασίες προκειμένου ένας ακόμη αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Νοέμβριο.
Υπό διερεύνηση πως θα βγει ο χειμώνας...
Εντωμεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, φαίνεται να πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα στο τομέα ηλεκτροπαραγωγής από τα πυρηνικά στο Βέλγιο με μια σειρά δημοσιεύματα στο γαλλικό τύπο αυτές τις μέρες να κάνουν λόγο για μαύρη χρονιά για τα πυρηνικά του Βελγίου.
Το προβλεπόμενο ποσοστό διαθεσιμότητας των πυρηνικών για το 2018 λόγω εργασιών συντήρησης ανέρχεται στο 52% ενώ από το 2019 αναμένεται να φτάσει το 74%.
Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Figaro αναφέρει ότι η Electrabel, θυγατρική της Engie, βρίσκεται στο στόχαστρο των υπουργών της χώρας, οι οποίοι φοβούνται για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από τον Νοέμβριο, με τις ανησυχίες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Marie-Christine Marghem δηλώνει “σοκαρισμένη από την συμπεριφορά της Electrabel, η οποία, μετά από μια εβδομάδα αφότου διαβεβαίωνε τον Elia για την διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του σχεδιασμού κάνοντας λόγο για απόκλιση 3000 MW σε σχέση με τις προβλέψεις του Διαχειριστή Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου”.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι βέλγικες αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε επαφές με τις γειτονικές χώρες Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία για την προετοιμασία των κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση ενεργειακής ανεπάρκειας της χώρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Bel-RTL, η Βελγίδα Υπουργός Ενέργειας είπε ότι “Τηλεφώνησα στους ομολόγους μου σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου και οι τρεις συμφώνησαν να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη”.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι “ η Γαλλία είναι σε φάση να ολοκληρώσει τον ενεργειακό της σχεδιασμό για τον χειμώνα (Plan hiver) και θα έχουμε τουλάχιστον από τις Γερμανία και Ολλανδία, όπου την στιγμή που μιλάμε προέρχεται ολόκληρη η απαιτούμενη ισχύς, γνωρίζοντας ότι η Γαλλία θα μου δώσει μια απάντηση μέσα στις επόμενες ώρες”.
Δεν παρέλειψε βέβαια η υπουργός να αποδώσει το σύνολο των ευθυνών για την σημερινή κατάσταση στη θυγατρική της Engie, επισημαίνοντας πως η εταιρεία δεν σχεδίασε σωστά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών συντήρησης των αντιδραστήρων ώστε να υπάρχει επαρκής δυναμικότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Να σημειωθεί ακόμη ότι σε ενδεχόμενο ενεργειακής ανεπάρκειας, το Βέλγιο μπορεί να χρειαστεί να εισάγει 1000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από την Γαλλία κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως δήλωσε ενώπιον της Βουλής της χώρας ο Γενικός Διευθυντής του Elia στις 2 Οκτωβρίου.
Φήμες για πώληση των πυρηνικών στην EDF
Τέλος, σε δημοσίευμά της στις 26 Σεπτεμβρίου, η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Canard Enchaîné αποκάλυψε ότι η Engie εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει στο Βέλγιο στην γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF.
Πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις επιβεβαίωσε την εν λόγω πληροφορία στην εφημερίδα Le Monde, ενώ από την πλευρά της η Engie απορρίπτει κατηγορηματικά τις εν λόγω πληροφορίες, με την EDF από την άλλη να επιλέγει “σιγή ισχύος” για το εν λόγω θέμα.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου