Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Έρχονται οι aggregators – Τι είναι και πως θα λειτουργούν οι νέας γενιάς πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας


Έρχονται οι aggregators – Τι είναι και πως θα λειτουργούν οι νέας γενιάς πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας 
Η ανάπτυξη της καινούριας κατηγορίας παρόχων εκτιμάται πως θα μεταβάλει δραστικά τη σημερινή ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού
Μια νέα γενιά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, τους aggregators, επιδιώκει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των νέων κανονισμών για τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού με πάνω από 200.000 πελάτες, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.
Οι εταιρίες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του euractiv.com, θα υποχρεωθούν να παρέχουν στα νοικοκυριά

τουλάχιστον ένα συμβόλαιο με «δυναμική τιμολόγηση» ρεύματος ανάμεσα στη γκάμα των συμβολαίων που διαθέτουν για τους οικιακούς καταναλωτές.
Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να μεταβάλλει την αγορά, αφού θα δώσει τη δυνατότητα, σε μία νέα γενιά παρόχων, τους aggregators ή στις εικονικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, να εισέλθουν μαζικά στην αγορά, σε μία κίνηση που οι αναλυτές την παρομοιάζουν με τις αλλαγές που έφερε στις τηλεπικοινωνίες η είσοδος των εικονικών operator δικτύου.
Οι aggregators κερδίζουν από το pool της ηλεκτρικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και την πώληση της ενέργειας που τα νοικοκυριά δεν κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Ουσιαστικά, βγάζουν χρήματα από την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης των πελατών τους και αποτελούν την νέα κατηγορία συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού, που δημιουργείται με το demand response, την απόκριση της ζήτησης.
Η διαχείριση της ζήτησης είναι ο νέος πυλώνας της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Και για να αναπτυχθεί μία κρίσιμη μάζα απόκρισης της ζήτησης, πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία «παικτών», κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί μόνον μέσω των aggregators.

Καμία υποχρέωση για εξασφάλιση άδειας

Από τα πιο βασικά στοιχεία της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι χώρες - μέλη την περασμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό, είναι ότι οι aggregators δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, εκ των προτέρων άδεια για να εισέλθουν στην αγορά.
Σε αντάλλαγμα, οι προμηθευτές ενέργειας θα παίρνουν μία αποζημίωση για εκείνη την περίπτωση που υπάρξει απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.
Οι λεπτομέρειες για την αποζημίωση δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί.
Η  αφαίρεση  της δυνατότητας της «εκ των προτέρων συναίνεσης» του προμηθευτή ηλεκτρισμού για τη  δραστηριοποίηση των aggregator θεωρείται βήμα καταλυτικής σημασίας, αφού οι προμηθευτές είναι συχνά ανταγωνιστές των παρόχων της νέας αυτής υπηρεσίας και έχουν κάθε κίνητρο να μπλοκάρουν την είσοδο των aggregators στην αγορά.
Όσο αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στην αγορά με τη διαλείπουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο θα θεωρείται ολοένα και πιο σημαντική η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης της ζήτησης, οι οποίες παρέχουν ευελιξία.
Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα, οι μεγάλες παραδοσιακές εταιρίες, με πάνω από 200.000  πελάτες, όπως π.χ. η ΔΕΗ θα υποχρεωθούν στα συμβόλαια που παρέχουν στους πελάτες τους, το ένα τουλάχιστον να δίνει τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης.
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα είναι που θα δώσει στους aggregators το περιθώριο να εισέλθουν στην αγορά, παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης της ζήτησης, με τα ανάλογα κίνητρα, στους καταναλωτές που το επιθυμούν.
Το μέτρο, σύμφωνα με το Euractiv, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε, πίσω από κλειστές θύρες στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου μεταξύ Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και κρατών - μελών, για τις επερχόμενες αλλαγές στους κανονισμούς της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου