Σχετικά με το αποτέλεσμα της προχθεσινής δημοπρασίας, στο πλαίσιο των «ΝΟΜΕ», το οποίο από ορισμένες πλευρές παρουσιάζεται από ζημιογόνο έως περίπου καταστροφικό για τους παρόχους – ανταγωνιστές της ΔΕΗ, κύκλοι της Επιχείρησης επισημαίνουν τα εξής, με ενημέρωση που απέστειλαν στους δημοσιογράφους:
Η τιμή που τελικά προέκυψε, είναι περίπου 20€ / MWH, ή 23% χαμηλότερη από την οριακή (χονδρική) τιμή του
Συστήματος. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση την Η/Ε τουλάχιστον 20% φθηνότερα από ότι η ΔΕΗ.
Συστήματος. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση την Η/Ε τουλάχιστον 20% φθηνότερα από ότι η ΔΕΗ.
Ας προστεθεί ότι οι πάροχοι αυτοί επιλέγουν μόνο τα κερδοφόρα τμήματα της αγοράς και βέβαια ούτε τη μεγάλη βιομηχανία, ούτε τους αγρότες, ούτε τους ευάλωτους καταναλωτές στηρίζουν, όπως κάνει η ΔΕΗ, η οποία δεν αποφεύγει καμία κατηγορία καταναλωτών.
Κατά συνέπεια οι διαμαρτυρίες που διαρρέονται και το κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί για τη δήθεν υψηλή τιμή των προθεσμιακών προϊόντων δεν έχουν καμία απολύτως βάση.
Πέραν αυτών προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η τοποθέτηση της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, μέσω αρμοδίου στελέχους της, για πολύ μικρό περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών παρόχων (1,5 €/MWH)!!! (Σημείωση energypress: Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο προφανώς αναφέρεται η ΔΕΗ).
Υπονοεί άραγε η ΡΑΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση των τιμολογίων;
Είναι αναγκαίο ως Υπεύθυνη Αρχή να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές.
Κύκλοι της αγοράς
Παράγοντας της αγοράς προμήθειας (εταιρεία με μικρή δραστηριότητα προερχόμενη από τη βιομηχανία) αναφερόμενος στα παραπάνω σχόλια της ΔΕΗ περί ύπαρξης περιθωρίου των εναλλακτικών προμηθευτών, εάν συγκριθεί η τιμή της πρόσφατης δημοπρασίας με την ΟΤΣ, εκφράζει τις ενστάσεις του. Όπως υποστηρίζει, το ορθό είναι να συγκρίνουμε την τιμή που διαμορφώθηκε στα ΝΟΜΕ, πλέον των χρεώσεων της αγοράς, με τις τιμές που πουλάει η ΔΕΗ στη Μέση Τάση και όχι με την ΟΤΣ.
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει, για να γίνει σωστή σύγκριση, να διευκρινίσει εάν τα τιμολόγια που η ίδια διαθέτει στη Μέση Τάση έχουν διακριτή χρέωση CO2.
Καταλήγοντας η πηγή διερωτάται κατά πόσο είναι πιθανό, κάποιος προμηθευτής, να έπαιξε το ρόλο του "λαγού" στο πλαίσιο των ... "καλών σχέσεων"....
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου